Canvi climàtic
País Valencià 20/01/2023

El govern valencià veu una escletxa en el dictamen del Consell d'Estat sobre el transvasament Tajo-Segura

L'executiu destaca que el document detecta "una falta de coordinació" entre els plans hidrològics dels dos rius

Ara
2 min
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl govern valencià considera que l'oposició de la Generalitat a la fixació d'un cabal ecològic permanent per al Tajo queda "reforçada" tot i l'aval del Consell d'Estat a l'esborrany del reial decret amb què el govern espanyol pretén regular l'explotació de 12 rius de l'Estat que el consell de ministres podria aprovar la setmana vinent. Així ho ha assegurat aquest divendres la portaveu del Consell, Aitana Mas, que ha avançat que l'executiu que presideix Ximo Puig incrementarà "la intensitat i la força" per reclamar que es modifiqui la norma.

Mas ha emfatitzat que, tot i ser favorable a la tramitació de la norma, el dictamen detecta "una falta de coordinació" entre els plans hidrològics del Tajo i del Segura que el projecte de reial decret "no soluciona" i que pot provocar una "falta de coherència" entre els plans de cada confederació hidrogràfica i una "afecció rellevant" al transvasament Tajo-Segura.

La també vicepresidenta valenciana ha destacat igualment que el document defensa que cal mantenir la disposició addicional novena de l'acord del Consell Nacional de l'Aigua, que estableix una revisió anual dels cabals i que considera que es podrien establir metodologies més detallades per determinar els cabals ecològics. En la mateixa línia, Mas ha subratllat que el dictamen es queixa d'"una certa falta de transparència" en la votació que es va realitzar en el Consell Nacional de l'Aigua.

Segons la vicepresidenta valenciana, aquestes parts del dictamen "no fan una altra cosa que avalar la posició" dels regants, empresaris i governs del País Valencià, Múrcia i Almeria de fixar un cabal ecològic revisable en funció dels recursos disponibles en cada moment, sempre garantint les transferències hídriques del centre al sud-est peninsular.

Per a Aitana Mas, en la decisió de mantenir el volum actual del transvasament Tajo-Segura hi ha una part judicial i una altra de política, per a la qual ha apel·lat al diàleg amb l'objectiu de garantir les aportacions hídriques que requereix l'agricultura del sud del País Valencià.

stats