País Valencià 11/07/2013

La patronal de serveis de dependència denuncia que la Generalitat Valenciana li deu més de 70 milions

L'associació empresarial assegura que els impagaments han obligat a tancar diversos centres d'atenció a dependents durant l'últim any al País Valencià

Europa Press
2 min

ValènciaL'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte) ha denunciat aquest dijous que el govern del popular Alberto Fabra no ha pagat 12 milions d'euros de deute anterior al 2012, tal com es va comprometre a fer abans del 30 de juny el mateix vicepresident de la Generalitat Valenciana José Ciscar.

Així ho ha assegurat Aerte en un comunicat enviat avui als mitjans de comunicació, en el qual ha mostrat la seva esperança en què l'executiu valencià "resolgui durant aquest mes" el pagament d'un deute que, unit als gairebé 59 milions d'euros pendents de pagament del 2013 a les empreses del sector, eleven a més de 70 milions el deute total.

A aquesta xifra, continua la patronal, caldria afegir-hi el deute amb els dependents usuaris de les prestacions vinculades al servei (PVS), que són subvencions individuals directes a l'usuari que permeten al dependent triar el servei i en quins centres (dins dels autoritzats per l'administració) vol ser atès. Aquestes prestacions sufraguen part del cost professional, però no la totalitat.

El comunicat critica que "la falta de dotació pressupostària per part de l'administració central i autonòmica, unida a una política de concertació de places poc equitativa, està afectant el sector de la dependència, que ha vist com en menys d'any i mig s'han tancat a la Comunitat Valenciana diversos centres de tres dels grans operadors, tant a nivell autonòmic com nacional i també d'uns altres de més petits".

Segons les seves xifres, això suposa en total 400 places menys i uns 200 llocs de treball perduts "en un sector generador d'ocupació directa que afecta un segment de la població especialment castigat per la crisi". En aquest sentit, Aerte ha lamentat el tancament aquest mes de juliol d'un altre dels seus centres associats, una residència de tercera edat a Santa Pola (Alacant) "amb la consegüent pèrdua de llocs de treball" que comporta.

L'associació ha insistit que tan sols utilitzant les 5.000 places que actualment estan buides es generarien 2.500 llocs de treball directes al País Valencià (1.750 a València, 500 a Alacant i 250 a Castelló). Actualment, treballen a la xarxa d'Aerte més de 14.000 persones que donen servei a més de 22.000 dependents.

"El sector de la dependència, que requereix d'una alta inversió per part de les empreses, s'està ressentint de forma especial per la crisi i la lentitud de les administracions a resoldre les dotacions pressupostàries compromeses", ha alertat la patronal, que adverteix que aquesta situació "posa a la vora del tancament a més centres, sobretot de petita grandària que tenen fins i tot dificultats per poder tancar, ja que no es poden permetre gestionar fàcilment els expedients de cessament d'activitat".

Per a la patronal de la dependència, la política de l'administració valenciana "impedeix que es compleixi el dret de les persones dependents i els seus familiars a escollir de forma lliure el centre especialitzat on desitgen ser atesos, la conseqüència del qual és l'assignació no igualitària de places entre els centres residencials".

D'altra banda, ha recordat que 11.000 dependents, en alguns casos anteriors al 2011, tenen reconegut el dret a rebre assistència sociosanitària, "però no la reben per falta de resolució dels seus expedients".

stats