País Valencià 07/05/2018

Imputades dues ex alts càrrecs de govern de Zapatero pel presumpte finançament il·legal del PSPV

Entre les investigades hi ha Etelvina Andreu, que va ser candidata a l'alcaldia d'Alacant

Efe
2 min
Zapatero es bolca amb Díaz i defensa que compagini la Junta i el lideratge del PSOE

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 43 de Madrid ha citat a declarar com a imputades dues ex alts càrrecs del ministeri de Sanitat durant l'etapa de govern de José Luis Rodríguez Zapatero per un contracte de publicitat del 2008 que hauria pogut servir per finançar il·legalment el PSPV. Es tracta d'Etelvina Andreu, que va ser directora general de Consum del ministeri de Sanitat i anteriorment candidata a l'alcaldia d'Alacant, i de Consuelo Sánchez Naranjo, que va ser subsecretària de Sanitat i Consum.

El jutge ha decidit investigar un concurs de publicitat del ministeri de Sanitat de la campanya del 2008, amb un import de 184.138 euros, perquè considera que podrien haver-se produït delictes de prevaricació i malversació. El magistrat ha citat per al dia 21 de maig les dues ex alts càrrecs. Aquest mateix dia també hauran de declarar dos components de la mesa de contractació i, tres dies després, el 24 de maig, ho faran tres més. Les compareixences acabaran el 30 de maig amb tres declaracions més.

La investigació prové del jutjat d'instrucció número 21 de València, que va detectar un possible cas de finançament irregular del PSPV i del Bloc Nacionalista Valencià, soci majoritari de Compromís, però es va declarar no competent per investigar els presumptes delictes perquè no s'haurien comès a València. Per això es va inhibir a favor dels jutjats de Gandia (Safor), Benidorm (Marina Baixa) i Madrid.

S'investiga un concurs de publicitat del Pla d'Habitatge 2009-2010

La setmana passada el jutjat d'instrucció número 24 de Madrid va decidir obrir diligències i citar com a imputats tres membres de la mesa de contractació que va adjudicar un contracte de publicitat del Pla d'Habitatge 2009-2010 que també podria haver estat utilitzat per finançar irregularment el PSPV i el Bloc.

Segons el jutjat de València que va iniciar les investigacions, les adjudicacions presumptament fraudulentes van tenir com a beneficiària l'agència de comunicació Crespo Gomar. Aquesta empresa hauria treballat en l'organització del congrés regional del PSPV en què es va triar Jorge Alarte com a secretari general, i també en les campanyes municipals d'Etelvina Andreu a Alacant i Juan María Calles a Castelló el 2007.

A més dels contractes d'Habitatge i Sanitat, s'investiguen altres adjudicacions a empreses del mateix grup de comunicació des dels consistoris de Gandia i Benidorm sota governs socialistes i amb el ministeri de Medi Ambient a través de les empreses públiques Acuamed i Aguas del Júcar.

La investigació del jutjat d'instrucció número 21 de València es va obrir el desembre del 2016 després de rebre un informe de la policia espanyola per un presumpte finançament il·legal del PSPV i del Bloc. La jutge de València va considerar que "indiciàriament" podria tractar-se d'un cas de finançament irregular, a més d'esdeveniments constitutius de falsedat documental amb caràcter continuat, prevaricació i malversació.

"Per aconseguir l'objectiu, la mercantil Crespo Gomar hauria facturat uns serveis a aquestes formacions polítiques durant la campanya electoral de l'any 2007, que pagarien unes altres empreses i no els destinataris dels serveis mitjançant la fabricació de factures falses, coincidents en les quantitats amb les presentades per Crespo Gomar", va exposar la jutge en la seva interlocutòria. La magistrada també va encomanar un informe a la Intervenció General de l'Estat, que va constatar irregularitats en la "pràctica totalitat" d'expedients de contractació analitzats.

stats