País Valencià 30/03/2022

La indústria de la ceràmica considera "clarament insuficient" el pla de xoc contra el preu de l'energia del govern espanyol

Qualifiquen "d'insignificants" les bonificacions de fins a 400.000 euros davant factures del gas de 2 milions d'euros de mitjana

Ara
2 min
Un treballador del sector de la ceràmica i les rajoles en una imatge d'arxiu.

ValènciaL'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER) ha mostrat la seva decepció per "l'escassa ambició" del paquet de mesures del govern espanyol per fer front al xoc econòmic, en especial a l'espiral alcista dels preus de l'energia –la llum i els carburants– que la guerra a Ucraïna ha accentuat. El text aprovat aquest dimarts pel consell de ministres "genera dubtes" a les companyies valencianes de rajoles i ceràmica, que lamenten la seva "indefinició" i la "incertesa que crea en les empreses en un moment en el qual l'economia necessita tot el contrari".

Des d'ASCER han considerat "clarament insuficients" unes ajudes que, tal com han detallat mitjançant un comunicat, varien segons el nombre d'empleats de la companyia, amb un màxim de 5.000 euros per treballador per als sectors ceràmics i de 2.600 en la resta de sectors gasintensius, amb un topall de bonificació de 400.000 euros per empresa. "Es tracta d'una xifra insignificant si tenim en compte que la factura mitjana mensual del gas de l'últim període pot estar entorn dels 2 milions d'euros i que el nombre d'empleats mitjà de la indústria és de 103", han destacat des de la patronal.

El secretari general d'ASCER, Alberto Echavarría, ha afirmat que “en el sector esperàvem una resposta més contundent i amb més mesures com la rebaixa de peatges del gas, l'eliminació d'impostos en hidrocarburs o moratòries de pagaments per a empreses afectades per la crisi energètica".

Des de l'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics, amb seu al País Valencià atès que a les comarques de la Plana Baixa i la Plana Alta es concentren el 80% de les empreses i el 94% de la producció estatal del sector, sí que han valorat positivament l'actualització dels càrrecs elèctrics en els quals s'aplicarà una rebaixa del 36%, tant en la part de potència com en la de l'energia consumida. Segons ASCER, els càrrecs elèctrics poden suposar al voltant del 50% de la part fixa de la factura de les companyies.

Molt més crítics han estat amb la prohibició d'acomiadar per causes objectives fins al 30 de juny i amb la prohibició d'acomiadar per causes objectives en aquelles empreses que executen un ERTO relacionat amb la crisi generada per la invasió d'Ucraïna a les companyies que es beneficïin del pla de xoc del govern espanyol. "La conseqüència més probable serà que les empreses recorrin directament als acomiadaments", han afirmat. En aquest sentit, han recordat que només entre l'1 de gener i el 25 de març les empreses de les rajoles i la ceràmica ja havien presentat 27 expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), que afectarien 3.930 empleats dels 17.180 que té el sector.  El 23% del total. 

stats