País Valencià 29/11/2016

Un vídeo amb imatges inèdites recorda el tancament de Radiotelevisió Valenciana en el seu tercer aniversari

Les imatges enregistrades pel càmera de la cadena Carlos López Gay mostra les darreres hores d'emissió de la televisió pública

Europa Press
2 min

ValènciaUn vídeo amb imatges inèdites captades pel càmera Carlos López Gay i compartit en xarxes socials pel realitzador Luis Lizarán, tots dos extreballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), documenta les últimes hores de Canal 9 abans de l'apagada ocorreguda fa avui tres anys i decidida pel govern del popular Alberto Fabra.

L'objectiu, segons explica Lizarán, qui va ser el realitzador que va tenir l'"alegria" d'engegar les emissions del canal públic el 1989 però també la "tristesa" d'estar al capdavant del control el "tràgic" dia del tancament, és treure a la llum aquestes imatges per "evitar l'oblit" i explicar-ho "des de dins".

El vídeo, d'una mica més de deu minuts de durada i gravat per López Gay amb càmera domèstica, il·lustra els tibants moments viscuts en els estudis de la televisió autonòmica valenciana durant la matinada del 29 de novembre, quan els treballadors van continuar realitzant una improvisada i ininterrompuda programació de 'resistència' després d'haver-se tallat les emissions de la ràdio.

Les escenes mostren com es va intentar impedir a empleats l'accés a les instal·lacions de Canal 9 a Burjassot (l'Horta), encara que molts van acabar entrant per una finestra; els presentadors de la cadena acompanyats per representants dels grups polítics que llavors estaven en l'oposició; l'activitat en l'estudi de realització o els directes i connexions d'altres mitjans de comunicació que narraven el tancament de la televisió pública valenciana.

També capta l'arribada dels agents de la policia i l'instant en el qual el comissari de la Policia Autonòmica informa als treballadors que porta l'ordre judicial que decreta el desallotjament de les instal·lacions. "Els prego que les abandonin pacíficament", els demana.

A partir d'aquí, se succeeixen les reaccions i els crits d'"Alberto Fabra dimissió", "Això és un cop d'estat" o "Vergonya". Les últimes imatges són per al moment del fos a negre del senyal, les llàgrimes de molts dels presents i la sortida del personal entre arengues reivindicatives.

Luis Lizarán ha comentat a Europa Press que les imatges "reflecteixen aquell moment tràgic que va suposar la pèrdua d'un servei públic essencial per als valencians i l'acomiadament de centenars de treballadors".

"Decepció" actual

Ara que es compleixen tres anys d'aquell episodi, aquest extreballador afirma que el col·lectiu d'antics empleats viu l'actual situació "decebut". "No esperàvem que després que el Partit Popular abandonés el Palau de la Generalitat, el Govern del Botànic no trobés la fórmula per reconstruir el servei", ha asseverat.

Tampoc comprenen, apunta, que "no s'opti per un full de ruta per a la reobertura que no eximeix de riscos, sinó tot el contrari, ja que la millor manera d'abordar-ho era mantenir la negociació i evitar que sigui l'Audiència Nacional, és a dir, un jutge de Madrid, qui decideixi sobre una qüestió de vital importància per als valencians".

stats