País Valencià 02/12/2016

Intersindical denuncia una possible successió d'empreses entre Canal 9 i la nova Radiotelevisió Valenciana

El sindicat denuncia que la Generalitat vol comptar amb tots els recursos i patrimoni de l'antiga RTVV excepte els seus extreballadors

Acn
3 min
Els extreballadors de RTVV han lamentat haver de commemorar el tercer aniversari del tancament atès que pensaven que el servei públic ja estaria restablert.

ValènciaIntersindical Valenciana ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià una demanda per successió d'empreses contra Radiotelevisió Valenciana (RTVV), la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Generalitat Valenciana en entendre que les dues empreses de ràdio i televisió són, en realitat, la mateixa, amb un canvi de denominació.

Segons ha informat aquest divendres Intersindical a través d’un comunicat, la demanda considera que s'ha produït una successió d'empreses amb frau de llei previst a l'article 44 de l'Estatut dels Treballadors. El sindicat adverteix que si prospera la demanda, els treballadors de RTVV que s'incorporin a la nova empresa hauran de tenir l'antiguitat, els triennis, el salari, la categoria, el conveni col·lectiu i les condicions laborals que tenien en l'antiga empresa. La demanda també obre la porta a centenars de demandes individuals per poder accedir a la nova CVMC, han informat.

Intersindical considera que la creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ha estat "una maniobra fraudulenta per tal de camuflar l'existència d'una successió d'empreses amb l'objectiu de desentendre's dels drets dels treballadors". El sindicat afegeix que la intenció del govern valencià és incomplir la clàusula 6 de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que estableix que cal donar prioritat als extreballadors per posar en marxa la nova ràdio i televisió públiques.

Segons el sindicat, aquesta maniobra es faria "amb l'excusa que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació no res té a veure amb l'antiga RTVV SAU. De fet, el consell i el consell Rector s'han negat fins ara a reunir la comissió de seguiment de l'ERO".

Judici per l'ERO

Intersindical també ha valorat el judici contra l'ERO d'extinció que s'ha de celebrar el pròxim 11 de gener a l'Audiència Nacional després del recurs interposat pel sindicat CGT. En la seva opinió, davant una sentència de nul·litat el govern valencià es negaria a reincorporar els extreballadors a la nova empresa al·legant que la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació "no té res a veure amb RTVV SAU".

Pel que fa a aquesta qüestió, el sindicat assenyala que com que RTVV es troba en liquidació, els treballadors podrien no recuperar el seu lloc de treball i haurien de conformar-se amb una millora en la indemnització que van rebre de l'ERO i que, "en la major part dels casos, seria mínima".

"Aquest és el pla del govern valencià, i per tal d'impedir que es faci realitat, no hi ha una altra sortida que presentar una demanda per demostrar que s'ha produït una successió d'empreses fraudulenta. I això és el que ha fet Intersindical. Per tant, si la nova RTVV és o no és des de zero ho hauran de determinar els tribunals", manifesten.

Successió d'empreses

En opinió d'Intersindical són molts els arguments que demostren la successió d'empreses. Així, segons expliquen, el govern valencià intenta posar en marxa la nova corporació a partir de les mateixes freqüències, canals, múltiplex, instal·lacions, equipament i fons documentals de RTVV SAU. Una empresa que "suposadament està en procés de liquidació, però en la qual l'únic que s'ha liquidat són els treballadors".

Intersindical manifesta que l’objectiu del govern valencià és no assumir les càrregues laborals, "creant la ficció d'un tancament que mai no s'ha produït i una falsa liquidació". En aquest sentit remarquen que tant la Generalitat Valenciana com el consell liquidador de RTVV SAU "han avançat treballs que corresponien a la nova empresa i han permès treballs en les seves instal·lacions que res tenen a veure amb l'execució d'una liquidació". Així, consideren que el govern valencià pretén utilitzar tot el patrimoni de RTVV SAU amb l'excepció dels treballadors.

Falta de negociació

Sobre la demanda, el sindicat assenyala que s'ha presentat després que fracassessin tots els intents de pactar una sortida al conflicte laboral. "L'absència d'acord no és fruit d'un fracàs en la negociació, sinó que aquesta ni tan sols ha arribat a començar", indiquen, i lamenten que l'administració valenciana "ha preferit jugar al frau en comptes de jugar al consens".

Intersindical ha remarcat que des del principi els representants dels treballadors han defensat que la millor sortida per recuperar la ràdio i la televisió públiques era aturar la liquidació de RTVV SAU iniciada després del seu tancament per part del PP. Sobre aquest fet, indiquen que el comitè d'empresa ha presentat diverses propostes per tal de buscar una sortida al conflicte laboral que fos justa i socialment i econòmicament rendible i que cap d'aquestes propostes ha obtingut resposta.

Amb tot, manifesten que continuen oberts a la negociació i disposats a buscar solucions "que respectin tots els drets: els dels treballadors i els de tots els valencians a recuperar una ràdio i televisió públiques".

stats