País Valencià 11/06/2020

Processen l'exdirectora de l'IVAM per haver-se aprofitat del museu per promocionar la carrera del seu fill

La jutge acusa Consuelo Císcar dels delictes de malversació, prevaricació, suborn i falsedat

Ara
2 min
Consuelo Císcar denuncia que no ha pogut fet al·legacions.

ValènciaLa magistrada que investiga les presumptes irregularitats dutes a terme a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha dictat el processament de l'exdirectora del museu Consuelo Císcar per haver-se aprofitat presumptament de la institució per promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco, conegut artísticament com a Rablaci. La resolució, que tanca la fase d'instrucció, assenyala que els fets podrien ser constitutius dels delictes de malversació, prevaricació administrativa, suborn i falsedat de document oficial.

La jutge ha encausat també l'artista mateix –fill de l'exconseller del Partit Popular Rafael Blasco–, un empresari, l'exdirector econòmic administratiu i l'exdirector de publicacions i acció exterior de l'IVAM i una funcionària. En canvi, ha arxivat les diligències, que constitueixen la peça principal de l'anomenat cas IVAM, contra cinc investigats més.

La magistrada considera que Císcar, que també està investigada per un presumpte frau milionari en l'adquisició de reproduccions d'obres de l'escultor mort Gerardo Rueda, s'hauria aprofitat de la seva "posició de superioritat com a directora gerent de l'IVAM" per fer un "ús personal" de la institució amb l'objectiu de "construir i promocionar la carrera artística del seu fill". Ho hauria fet a través de dues vies. La primera passava per utilitzar treballadors i diners del museu amb aquest objectiu, i la segona consistia en concedir serveis, comprar obres d'art, crear exposicions i editar catàlegs amb càrrec als fons de l'IVAM a canvi presumptament de la seua col·laboració en la promoció i la formació de la carrera artística de Rablaci.

La resolució judicial cita molts correus electrònics intervinguts durant la investigació "que indiquen que, a les ordres de la senyora Císcar, diversos treballadors de l'IVAM van prestar els seus serveis per a la construcció i promoció de la carrera artística del seu fill". En concret, per a la confecció de currículums, l'edició i traducció de catàlegs i textos, l'organització d'exposicions i el transport de les seues obres d'art, fonamentalment escultures i fotografies, a països com Cuba, Mèxic, l'Argentina o la Xina, entre d'altres.

Un altre dels casos destacats per la magistrada fa referència a un dels encausats, un col·laborador independent de l'IVAM que redactava en paral·lel textos per a les mostres del fill de Consuelo Císcar i que va ser designat l'octubre del 2012 director de publicacions del museu, un nomenament que la magistrada considera una contraprestació per aquestes tasques. De la mateixa manera, la resolució judicial recull multitud "d'adjudicacions irregulars" de serveis per part de la cúpula directiva de l'IVAM a diferents societats d'un empresari que també feia el transport i muntatge o desmuntatge de les exposicions del fill de l'ex directora gerent.

"La política d'expansió internacional de la col·lecció de l'IVAM, o d'obres d'artistes individuals, assumint l'institut tot el cost que implicava, i que va ser adoptada d'una manera unilateral per la senyora Císcar, va permetre que el seu fill tingués una projecció internacional com a artista [quan el jove només tenia 20 anys i encara no havia acabat els estudis de belles arts]", apunta la instructora.

stats