País Valencià 21/09/2021

Juanma Moreno i Ximo Puig reclamen un fons de compensació fins que es reformi el sistema de finançament

Els presidents andalús i valencià faran front comú per canviar el model actual, que consideren "discriminatori, complex i poc transparent"

ARA
1 min
Juanma Moreno i Ximo Puig en la seua trobada pel finançament just

ValènciaEls presidents de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno (PP), i de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig (PSPV), han segellat aquest dimarts una aliança per urgir a la reforma del model de finançament i han acordat que fins que no es produeixi reclamaran un fons transitori de compensació anual de l'"infrafinançament" de les dues comunitats i també de Múrcia. Un fons, ha estimat el popular, que hauria de rondar els 1.700 milions d'euros anuals.

Reunits a Sevilla, els dos mandataris han signat una declaració institucional per reclamar un finançament just davant un model que consideren "discriminatori, complex i poc transparent". Els dos governs, partidaris entre d'altres d'augmentar la corresponsabilitat fiscal, han xifrat en 72.400 milions la pèrdua de recursos per a les respectives comunitats autònomes entre el 2010 i el 2018. El model de finançament autonòmic que demanen els dos presidents hauria de destinar més recursos a totes les comunitats i "corregir la inequitat horitzontal", segons el document acordat.

El baró socialista, abanderat de la reivindicació per reformar el sistema de finançament, busca aliats de diferents colors polítics arreu de l'Estat per assolir aquest objectiu. A principis de setembre, de fet, es va reunir a València amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. De la trobada en va sortir l'acord per reclamar conjuntament més recursos a l'Estat. En aquella ocasió, però, el Govern va deixar clar que no s'implicarà en la modificació del model de finançament.

stats