País Valencià 23/11/2016

Institucions i personalitats valencianes se sumen a les mostres de condol per la mort de Rita Barberá

L'Ajuntament de València decreta tres dies de dol, mentre el president de la Generalitat ha agraït el treball de Barberá a favor de la ciutat

Agències / Ara
5 min
Les banderes de l'Ajuntament de València onegen a mitja asta per la mort de Rita Barberá.

ValènciaL'Ajuntament de València ha expressat les seves condolences per la mort de la senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá aquest matí en un hotel de Madrid i ha celebrat un ple extraordinari aquest dimecres a les 11.30 hores per aprovar una moció en record de l'exalcaldessa. A més, la corporació municipal ha suspès els actes públics previstos per avui, segons ha informat l'Ajuntament.

En el ple extraordinari, l'alcalde Joan Ribó, en nom de tota la corporació, ha presentat una moció única per mostrar el respecte del consistori cap a l'exalcaldessa així com per traslladar les condolences a la seva família i al Senat. Durant el ple, també s'ha aprovat decretar tres dies de dol i que les banderes onegin a mig pal.

En la moció presentada per l'alcalde, la corporació expressa les seves condolences per la defunció de l'exalcaldessa de la ciutat i senadora Rita Barberá i afirma que l'exprimera edil "ha deixat la seva petjada en aquesta ciutat". "Rita Barberá forma part indiscutible de la història de la nostra ciutat".

Ribó, visiblement emocionat, ha llegit el text de la moció en un ple extraordinari al qual han assistit convidats, militants del PP, assessors, exassessors, exregidors i nombrosos mitjans de comunicació. El ple ha arrencat amb un minut de silenci per la mort de Barberá.

"Rita Barberá forma part indiscutible de la història de la nostra ciutat". Així comença la moció, que recorda que durant 24 anys Barberá ha estat l'alcaldessa de València, escollida democràticament pels valencians. "Avui lamentem la seva mort i expressem el nostre condol, especialment a la seva família i persones més properes, així com a la institució de la qual formava part".

La moció prossegueix: "La seva vinculació amb València ha estat profunda i anirà més enllà dels anys que va governar aquesta ciutat. Així ho acredita la seva trajectòria política, que va començar en les institucions en 1983, quan va ser escollida diputada en les Corts fins al 2015".

Anys més tard, en 1991, es va convertir en alcaldessa de València, un càrrec que va ostentar durant 24 anys i que, "sense cap tipus de dubte, va deixar la seva petjada en aquesta ciutat", exposa la moció. "Una trajectòria municipalista que l'any 2015 canvia de rumb per prendre possessió com a senadora territorial en la cambra alta. A més d'aquests càrrecs, cal recordar que va ser també presidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies entre els anys 1995 i 2003", afegeix la moció.

Per això, el ple de l'Ajuntament ha proposat i aprovat el següent acord: expressar el condol per la defunció; transmetre-l'hi oficialment a la família de Barberá i a les seves persones més properes; traslladar al Senat aquest mateix condol; i decretar a partir d'avui tres dies de dol oficial i la col·locació de banderes a mig pal, igualment en senyal de dol.

"Història de València"

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha sumat a les nombroses mostres de dol pel traspàs de Rita Barberá. En un missatge publicat al seu perfil de Twitter, l'alcalde ha volgut traslladar les seves condolences als familiars i amics de l'exalcaldessa de la qual ha dit que és "part indiscutible de la història" de la ciutat de València.

Tot i que avui se celebrarà un ple extraordinari per aprovar una moció per traslladar les condolences a la seva família i al Senat, i on es proposarà dur a terme tres dies de dol, els grups polítics de l'Ajuntament de València ja han fet públiques mostres de condol. La portaveu del PSPV, Sandra Gómez, ha dit que "avui és un dia per deixar de costat les diferències polítiques, el meu més sentit condol a la seva família, companys i ciutadans que la volien".

També Ciutadans ha traslladat el seu missatge de condol a la família, mentre que per part del PP ha parlat el president de la gestora del partit a la ciutat de València, Luis Santamaría, qui ha escrit: "Quin dia més trist Terrible sensació de dolor i ràbia. El PP valencià deu dol i respecte a Rita. Vos demane que suspenguem tots els actes previstos".

"Agrair-li l'esforç fet per València"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat avui en nom del Consell la mort de Rita Barberá i ha agraït "tot l'esforç que va fer" per transformar la ciutat de València durant gairebé els 25 anys que va ser alcaldessa de València.

Puig ha assenyalat als periodistes que "és un dolor per a tots els valencians" la desaparició de Barberá, i ha assegurat que, des del punt de vista personal, "sent tristesa" per aquesta defunció, que li ha "impactat" i que "commociona a tots" els ciutadans d'aquesta terra.

"L'única cosa que desitjo és que es recordi allò positiu que va fer per València", ha manifestat Puig, per a qui, "al marge de qualsevol discrepància política, cal destacar que va ser alcaldessa d'una ciutat que ha progressat notablement", i que va treballar per aquesta ciutat i pel país.

El president ha afirmat que durant molt temps s'ha relacionat amb Barberá, amb la qual per exemple va coincidir en els primers anys de la institució autonòmica i encara que moltes vegades no han "coincidit", li té "un profund respecte", perquè ha estat alcaldessa d'una ciutat "fonamental, la capital de la Comunitat".

"En qualsevol cas, les persones tenim contradiccions, tenim les nostres posicions", ha assenyalat Puig, qui ha enviat "un missatge d'afecte a totes les persones que la volien, i molt especialment a la seva família i als seus amics".

També ha volgut mostrar el seu afecte a la família de l'exalcaldessa la vicepresidenta de la Generalitat Mónica Oltra, qui ha assegurat que la "mort sobtada sempre produeix consternació. És el moment de solidaritzar-se amb familiars i amics de Barberá".

Les Corts Valencianes han recordat la figura de la també exdiputada Rita Barberá. Per a això, la presidència del parlament i els grups parlamentaris han acordat guardar un minut de silenci a les 12:00 hores a les portes de les Corts, així com col·locar les banderes a mig pal i enviar una corona de flors en nom de la institució a la qual va pertànyer entre els anys 1983 i 2015.

Els membres dels grups parlamentaris de les Corts Valencianes han expressat la seva mostra de condol per la mort de Rita Barberá.

En declaracions posteriors al minut de silenci, el president de les Corts, Enric Morera, ha assegurat que la mort sobtada de Rita Barberá "ha commogut a tots perquè tots som persones i, davant la desgràcia, sempre hi ha un sentiment de dolor i d'acompanyar a la família en el dol". "En eixe sentit, les Corts Valencianes han expressat el seu condol a la família perquè no podem oblidar que Rita Barberá ha estat una col·lega en les Corts durant 32 anys. La política ha fet que hàgem viscut moments de confrontació i durs però hui, posant a la persona en primer lloc, hem de manifestar el nostre condol per la pèrdua d'una persona amb una llarga trajectòria política i que ha estat la màxima representant de la ciutat de València al llarg de 24 anys".

stats