País Valencià 09/04/2016

Rafa Carbonell presentarà dijous a València la seva candidatura a la secretaria general del Bloc

El cap de gabinet del conseller d'Economia pugnarà amb Àgueda Micó per succeir Enric Morera al capdavant del partit nacionalista

Salva Almenar
5 min
Rafa Carbonell (dreta) té com al seu principal valedor al conseller d'Economia, Rafa Climent.

ValènciaLa secretaria general del Bloc Nacionalista Valencià tindrà, almenys, dos aspirants en el 7è congrés que el partit té previst celebrar els pròxims dies 21 i 22 de maig si no es convoquen noves eleccions abans. I és que a la candidatura de l'actual secretària d'organització, Àgueda Micó, hi caldrà sumar la que encapçalarà el militant d'Alcoi Rafa Carbonell, que actualment ocupa el càrrec de cap de gabinet del conseller d'Economia, Rafa Climent.

Fa setmanes que Àgueda Micó va oficialitzar la seva candidatura en un acte públic que va comptar amb la presència de destacats dirigents del partit com Enric Morera, Fran Ferri o Vicent Marzà. Des de llavors s'ha anat especulant amb la possibilitat que la mà dreta del conseller d'Economia decidís plantejar batalla per la secretaria general; un fet que es va donar per segur després de fer-se públic que el 22 de març Carbonell va convocar una reunió de treball a Xàtiva per presentar el seu projecte polític a la qual van acudir més de 200 militants d'arreu el País Valencià.

Impulsat pel sector crític amb l'actual direcció del Bloc, Rafa Carbonell s'ha decidit a fer un pas endavant i optar a la secretaria general del partit. Així, dijous vinent, 14 d'abril, Carbonell presentarà en societat la seva candidatura, que porta com a lema 'Fent Bloc. Millorem Compromís'. L'històric militant d'Alcoi farà oficial la seva candidatura en un acte a La Nau de València, on aprofitarà per presentar part del seu equip.

Targeta d'invitació a la presentació de la candidatura de Rafa Carbonell.

La presentació de la candidatura de Carbonell serà sis dies després de l'acte convocat per la seva opositora Àgueda Micó, qui aquest divendres va convocar una roda de premsa per presentar aspectes de la candidatura 'Un país per construir' que ella encapçala. En l'acte, Micó va anunciar que si ella guanya el congrés, l'actual secretari general, Enric Morera, es convertirà en el president del partit.

Canvi de rumb en la direcció

Fonts de l'equip de la candidatura de Rafa Carbonell expliquen que l'alternativa que s'està bastint al voltant del que va ser vicealcalde d'Alcoi durant part de la passada legislatura respon al desig de molts militants de propiciar un canvi en les dinàmiques i en la manera de fer de l'actual direcció que controlen per complet Morera i Micó després que els crítics amb el pacte electoral amb Podem –i ara propers a Carbonell– presentessin la seva dimissió de l'executiva.

De fet, expliquen que aquesta candidatura –que si no hi ha cap sorpresa es farà pública en els pròxims dies– ha estat impulsada "com es fan les coses al Bloc, de baix cap a dalt". "Han estat les bases les que han animat Carbonell a pensar que ell era la persona idònia per liderar una alternativa al projecte de l'Àgueda [Micó]", assenyalen. Però no només compten amb el suport d'una part dels afiliats sinó que també destacats dirigents com l'eurodiputat Jordi Sebastià o el conseller d'Economia, Rafa Climent, donen suport a Carbonell.

La candidatura del sector crític o autodenominat 'renovador' va començar a bastir-se a partir del polèmic pacte que Compromís va tancar amb Podem per a les eleccions generals del 20 de desembre. Llavors, dirigents com Sebastià o diputats autonòmics com Jordi Juan, Mònica Àlvaro i Teresa García o membres de l'executiva com Josep Melero, Òscar Peris o Eva Sanchis van mostrar el seu rebuig al pacte argumentant que la direcció havia traït la voluntat de les bases pactant amb el partit de Pablo Iglesias.

Votació

A aquesta ferida oberta, ara s'hi sumen les discrepàncies que mantenen el sector pròxim a Àgueda Micó i el de Rafa Carbonell sobre el congrés del Bloc. Concretament, la polèmica és al voltant del vot per triar el secretari o secretària general i els membres de l'executiva. La comissió organitzadora del congrés (COC) ha redactat en la ponència del reglament del conclave nacionalista que la votació serà presencial i universal; és a dir, al contrari del que recullen els estatuts del Bloc, cada militant podrà votar.

Àgueda Micó ha comptat amb el suport de diversos càrrecs públics de Compromís d'arreu el país.

Davant el que estipula la COC, la gent pròxima a Carbonell aposta per implantar un mecanisme que permeti votar de manera telemàtica –de fet, van impulsar un manifest per sol·licitar aquest mètode de votació– i així donar l'opció que aquelles persones que no acudeixin al congrés hi puguin participar. De fet, argumenten que no entenen per què l'actual direcció es nega a acceptar aquest mètode de votació quan ja s'ha fet servir en altres ocasions com les primàries. Un mecanisme, diuen, que permetria donar veu a tota la militància, un terç de la qual, estimen, no podrà acudir al congrés per diverses raons.

L'actual direcció defensa el vot presencial explicant que la intenció és que en aquesta ocasió sigui un congrés assembleari i que les votacions per als càrrecs de l'executiva siguin fruit del debat que es generi aquest cap de setmana. De fet, la comissió organitzadora del congrés té previst facilitar la participació de tothom posant autobusos i fins i tot es planteja la possibilitat de costejar l'allotjament perquè qualsevol militant del país pugui anar a València.

Aquest argument és rebatut pels crítics, que assenyalen que anar al congrés no assegura que el vot d'una persona que estigui allà sigui més fonamentat que el d'una altra que no hi hagi pogut anar. "Tots sabem que molta gent que va al congrés després no participa i està fora conversant amb els amics", assenyalen. "En canvi, pot ser que una persona des de sa casa sàpiga perfectament el projecte polític d'un candidat perquè malgrat que els estatuts no preveuen la campanya, tots sabem que al Bloc fa mesos que estem de precampanya per al congrés", afegeixen.

El pacte queda lluny

Sobre la possibilitat que finalment hi hagi una única candidatura, ara com ara, sembla molt complicat pensar en la possibilitat d'una única llista. Àgueda Micó no pensa renunciar a optar a la secretaria general i des de l'equip de Rafa Carbonell es pensa que ella –que forma part de l'equip de Morera– no pot representar el canvi.

Tot i que Micó va dir en la seva presentació que tenia la mà estesa per arribar a un acord amb qualsevol altre candidat i fer una candidatura conjunta, des de l'equip de Carbonell dubten de la veritable voluntat de la de l'Olleria d'arribar a un pacte. "Si ni tan sols volen seure a parlar del vot telemàtic… Dubte que vulguin pactar una candidatura", expliquen les mateixes fonts.

Si no es convoquen eleccions, Àgueda Micó i Rafa Carbonell tenen fins al mateix dia 21 de maig per tractar d'aproximar posicions i arribar a una entesa si és que volen presentar una única candidatura. Un intent que alguns estan fent des de fa setmanes per evitar un congrés d'enfrontament.

stats