País Valencià 23/11/2021

L'elevada temperatura de l'aigua de la Mediterrània provoca una intensa granissada a Alacant i Elx

La màxima precipitació durant l'última nit al País Valencià ha tingut lloc al Baix Maestrat amb 86 litres

Ara
2 min
Un carrer d'Alacant on, hores després de la forta calamarssada, encara es podia veure el granissol caigut durant la nit

ValènciaUna temperatura més alta de l'aigua de la Mediterrània aquest mes de novembre –uns 18 graus centígrads– unida a la gota freda o DANA –bossa d’aire fred aïllada als nivells més alts de la troposfera– que s'ha instal·lat sobre la península Ibèrica ha provocat la intensa i poc habitual granissada que hi va haver la nit passada a les ciutats d'Alacant i Elx, que ha deixat entre dos i tres pams de calamarsa.

El president de l'Associació Espanyola de Geògrafs (AGE) i responsable del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, el catedràtic Jorge Olcina, ha explicat a l'agència Efe que l'alta temperatura de la mar ha afavorit la formació d'un nucli de tempesta "molt enèrgic carregat d'aigua i calamarsa que ha descarregat a la franja costanera, especialment entre Alacant i Elx", on s'han recollit fins a 68 litres per metre quadrat en menys d'una hora.

Segons Olcina, aquest fenomen no és gaire habitual a finals de la tardor i principis de l'hivern, però s'explica en el context de canvi climàtic. L'escalfament global fa que "aquestes tempestes enèrgiques molt intenses puguin desenvolupar-se en qualsevol època de l'any i no nonés a finals d'estiu i principis de tardor, quan existeix el perill de gota freda".

Olcina ha afegit que fa deu dies ja va caure una mica de granissol a la ciutat d'Alacant i que aquests fenòmens "són evidències del procés del canvi climàtic: més gotes fredes que abans i temperatures de l'aigua de mar més càlides, amb la qual cosa el calendari de risc s'estén tot l'any", ha conclòs el president de l'AGE.

Les precipitacions màximes al País Valencià s'han registrat al Baix Maestrat. En concret, a Rossell s'han acumulat de 86 l/m², 55 l/m² a Santa Magdalena de Polpís i 51 l/m² a Xert.

Granissada a la ciutat d'Alacant
stats