Diada del País Valencià
País Valencià 23/04/2023

Crida de l’esquerra al vot pel 28-M al País Valencià

La proximitat de les eleccions autonòmiques i municipals marquen la celebració de la diada del 25 d'abril

Daniel Martín
2 min
Capçalera de la manifestació 'Horitzó País Valencià' celebrada a València amb motiu de la diada del 25 d'abril

ValènciaUna mobilització amarada pel clima electoral. Així ha estat la manifestació que aquest dissabte ha commemorat la diada del 25 d'abril en què es recorda la derrota de les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria a mans de l’exèrcit de Felip V l’any 1707.

La proximitat dels comicis s'ha fet sentir en la nodrida presència de dirigents del valencianisme cultural, sindical i polític, entre els quals Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, la CUP, Podem o Esquerra Unida. També entre les declaracions dels seus dirigents que han cridat a acudir a les urnes el pròxim 28 de maig.

Per a la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià Anna Oliver, si la ciutadania vol que el País Valencià “continue avançant” en l’àmbit nacional i social, cal que l’esquerra es “mobilitze”. "Cal créixer en drets lingüístics, però també disposar d’un finançament just i d’un autogovern que ens permeta garantir drets socials i democràtics”, ha defensat.

En la mateixa línia, Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, ha reclamat pragmatisme: “Entenem la desil·lusió de molta gent per unes polítiques de l’actual Consell que en l’àmbit lingüístic són insatisfactòries, però també sabem que quedar-nos a casa pot fer que la dreta puga tornar a guanyar”, ha assenyalat.

Des de Compromís, formació receptora de bona part d’aquestes crítiques, atès que representa el vot valencianista a l’actual al Consell, han expressat la seva comprensió amb el desencís de les entitats. Ho ha destacat la portaveu a les Corts, Papi Robles, que, fins i tot, ha afirmat compatir la decepció. “Volíem anar més enllà, i també estem frustrats, però formem part d’una coalició i hem d’arribar a acords amb els nostres socis [PSPV i Unides Podem] que, moltes vegades, no volen aquestes polítiques”, ha resumit. 

Un moment de la manifestació "Horitzó País Valencià" celebrada a València amb motiu de la diada del 25 d'abril

Una altra de les veus crítiques amb Compromís, Esquerra Republicana del País Valencià, ha defensat que si es vol il·lusionar l’electorat, enlloc de reclamar el vot útil, el que cal és “no fer una política de renúncies permanent quan es governa”. Així ho ha dit el seu president, Josep Barberà, que ha afirmat que la valenciana és una societat “molt més diversa del que sembla” i, en referència a una hipotètica victòria conservadora, “també molt més resilient”.

L’anàlisi més contundent l'ha expressat la CUP a través de la seva diputada al Congrés, Mireia Vehí, que ha apuntat que “davant el desencant amb el govern del Botànic”, el mandat de l’esquerra independentista de cara al proper cicle polític és tornar a posar sobre la taula que hi ha una alternativa centrada a donar una vida millor per a la majoria de gent, amb la defensa del territori i dels serveis públic al centre”.

stats