Crisi al Botànic
País Valencià 20/07/2022

Mónica Oltra declararà com a imputada el 19 de setembre pel cas d'abusos a una menor per part del seu exmarit

Segons el magistrat instructor hi ha “indicis racionals i sòlids” de la seva participació en una investigació “parajudicial” per desacreditar la víctima

2 min
La vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra.

ValènciaEl jutjat d'instrucció número 15 de València ha citat a declarar l'exvicepresidenta del govern valencià Mónica Oltra el 19 de setembre en la causa que investiga la gestió de la Generalitat del cas d'abusos sexuals a una menor tutelada per part de l'exmarit de la dirigent de Compromís.

Segons la instrucció del magistrat, Vicente Ríos, hi ha “indicis racionals i sòlids” de la participació d'Oltra en una investigació “parajudicial” que hauria dut a terme la conselleria per desacreditar el testimoni de la víctima. "No va existir en la conselleria cap voluntat real d'aclarir els fets, sinó, ben al contrari, d'ocultar-los, amb una mera aparença d'actuacions dirigides a aclarir-los", va destacar el jutge en el seu escrit fet públic a l'abril.

Les sospites de Ríos sobre Oltra semblarien contradir-se amb les declaracions al jutjat de 13 alts càrrecs de la Generalitat i treballadors del centre on residia la menor, que haurien negat haver rebut cap indicació de la dirigent de Compromís. Sí que podrien sustentar aquests indicis unes declaracions d'Oltra del 7 de març en què l'exvicepresidenta es responsabilitzava de la investigació. "L'informe, l'expedient, el vaig encarregar jo, deixen a la gent en pau i puc donar totes les explicacions que vulguen ací i on faça falta”, va afirmar Oltra, tot i que després es va desdir d'aquestes paraules atribuint-les a la voluntat de protegir els treballadors. "Va realitzar les manifestacions en un context polític i clarament condicionades per la sensació d'injustícia i impotència que sentia en pensar que aquesta imputació no era més que la instrumentalització penal que estava comportant posar en dubte la professionalitat de totes les funcionàries i funcionaris de la conselleria", van defensar els advocats d'Oltra en un escrit enviat al jutge.

Compareixença Mónica Oltra a les Corts Valencianes sobre el cas d'abusos del seu exmarit

Des de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives han defensat de forma reiterada que no es va obrir una investigació per qüestionar la credibilitat del testimoni de la menor, sinó per esbrinar què havia fallat i per què fins aleshores ningú hagués cregut a la nena. Des de la conselleria sí que han admès l'errada del sistema de protecció per no haver informat automàticament del cas la Fiscalia, i l'han atribuït a un protocol heretat de l'etapa de govern del Partit Popular que ja s'ha esmenat.

La imputació d'Oltra va provocar la seva dimissió el 21 de juny i el seu relleu per l'actual vicepresidenta primera, portaveu del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas.

stats