Cas Oltra

Mónica Oltra dimiteix per la seva imputació: “Guanyen els dolents”

Compromís obrirà la porta al retorn de la seva líder si la seva situació processal es resol favorablement

3 min

ValènciaMónica Oltra ha anunciat aquest dimarts que dimiteix com a vicepresidenta del govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives arran de la seva imputació en el cas que investiga el possible encobriment del seu departament de l'abús a una menor tutelada per part del seu exmarit Luis Eduardo Ramírez. La dirigent de Compromís ha justificat el seu canvi de posicionament –divendres passat va reiterar que no deixaria el càrrec– perquè els socialistes no comptin amb un argument per expulsar la coalició de l'executiu valencià. "Que quede ben clar, que jo no vaig a ser la coartada, i que si tiren Compromís del govern, de segur que no serà per mi", ha emfatitzat. El mateix president, Ximo Puig, s'havia mostrat reticent a la continuïtat d'Oltra.

En una conferència de premsa improvisada, que ha provocat l'ajornament de la reunió de l'executiva de Compromís que pretenia analitzar la situació política i judicial de la seva líder, Oltra ha defensat que amb la seva dimissió s'està traslladant el missatge que "a qualsevol polític que vulga fer polítiques que no vagen en favor dels poderosos se'l carregaran amb denúncies falses, amb guerra bruta als tribunals, amb mentides".

"Em costa prendre aquesta decisió, sobretot perquè guanyen els dolents", ha afegit la vicepresidenta, que ha afirmat que la seva dimissió és provocada per "una de les més grans infàmies" viscudes en aquest país. En concret, es refereix a la investigació "paral·lela", tal com la va denominar el magistrat instructor, Vicente Ríos, amb què, segons el jutge, la conselleria "va ocultar" l'abús a la menor en lloc "d'aclarir-lo". Un posicionament compartit per la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia autonòmic i per la fiscal general del País Valencià, Teresa Gisbert. Segons aquesta última, hi ha "una sèrie d'indicis plurals que en conjunt fan sospitar la possible existència d'un concert entre la senyora Oltra i diversos funcionaris a càrrec seu amb la finalitat o bé de protegir la seva aleshores parella […] o bé de protegir la carrera política de l'aforada". 

Durant la seva compareixença, una emocionada Oltra, que també deixarà el càrrec de diputada de les Corts Valencianes, ha afirmat que marxa "amb la cara ben alta" i ha demanat perdó a la gent vulnerable, a la qual s'ha dedicat i a la qual ha confessat que "li fa mal en l'ànima" deixar. Amb tot, en una compareixença posterior, la coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha obert la porta al retorn de la líder de la coalició i a que encapçali la seva llista electoral l'any que ve si la seva situació processal es resol favorablement. Un posicionament que s'adequa al suport manifestat dissabte pels principals dirigents de Compromís en un acte públic. Tot i aquest caliu, la que més prudent s'ha mostrat en aquest sentit ha sigut la mateixa Oltra, que al preguntar-li sobre si tornarà a la primera línia si la seva imputació no prospera, ha reconegut que no ho sap perquè ha explicat que aquesta no seria una decisió personal, sinó política.

Malestar amb Ximo Puig

La líder de Compromís no ha dissimulat el seu malestar amb el PSPV i el seu líder, Ximo Puig, i ha explicat que, de fet, abans de comparèixer no ha comunicat la seva decisió al cap del Consell, de qui ha dit que no esperava que li donés suport. "Ja fa temps que no espere res", ha afegit. "Senyor president, aquesta és la meua decisió", ha etzibat.

Precisament, des de la presidència de la Generalitat Valenciana i en declaracions a l'ARA, fonts d'aquest departament han destacat que la decisió d'Oltra va en la línia de la reflexió col·lectiva que el cap del Consell havia reclamat en els últims dies i han agraït el gest i el treball realitzat per la seva ja excompanya d'executiu. També han defensat que el govern valencià continuarà treballant amb els mateixos objectius amb què ho fa des del 2015. Per intentar tancar la crisi de govern, els pròxims dies Puig rebrà la proposta de Compromís sobre la persona que haurà de substituir Oltra. El nom que més sona és el de la diputada Aitana Mas, que, com Oltra, forma part del partit Iniciativa del Poble Valencià, una de les tres formacions que conformen la coalició Compromís.

Mónica Oltra durant l'anunci de la seva dimissió com a vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives del govern valencià.
stats