País Valencià 18/06/2019

Mor l'escriptora i activista valenciana Carme Miquel

Havia sigut presidenta d'Escola Valenciana i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Ara
2 min
L'escriptora i activista en defensa de l'ensenyament en valencià, Carme Miquel

ValènciaL'escriptora, mestra i activista valenciana Carme Miquel ha mort després d'una llarga malaltia. L'autora, de 74 anys, i nascuda a la Nucia (Marina Baixa), era un referent en el foment de l'ús i l'ensenyament del valencià, a més d'una reconeguda narradora amb més 30 obres publicades, com 'Aigua en cistella', novel·la que ha venut més de 19.000 exemplars i per la qual l'any 1998 va guanyar el Premi Ciutat d'Alzira, el més important que s'atorga al País Valencià.

Miquel va ser una de les impulsores al País Valencià del Moviment de Renovació Pedagògica Freinet i va presidir entre 1990 i 1994 Escola Valenciana, la principal entitat que defensa l'ensenyament en llengua pròpia. També era membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'ens normatiu referent al País Valencià.

En reconeixement a la seva trajectòria, l'any 1995 va rebre el Premi d'Honor Jaume I i també el Miquelet d'Honor. Al gener va ser guardonada amb el Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura.

"Sense Carme Miquel, Escola Valenciana no seria hui ací"

Sobre les aportacions de l'autora, l'actual president d'Escola Valenciana, Natxo Badenes, ha afirmat que "sense la figura de Carme Miquel Escola Valenciana no seria hui ací". "Juntament amb Josep Chaqués ha sigut una de les impulsores de l'entitat. Ha sigut una mestra per a tots nosaltres. Som els seus hereus i tenim el compromís de mantenir-nos fidels al seu llegat i continuar treballant per la llengua", ha emfatitzat Badenes, que ha aprofitat per recordar Empar Granell, Vicent Marzà i Vicent Esteve, també fundadors d’Escola Valenciana.

També han volgut manifestar el condol l'Associació d'Editors del País Valencià i Acció Cultural del País Valencià. ACPV ha destacat en un comunicat que "Carme Miquel va ser una de les persones necessàries que durant els complicats anys de la Transició va contribuir, des dels múltiples àmbits dels quals va formar part, a fer avançar la nostra llengua en un context molt complicat, gràcies a la seva visió generosa i la seva capacitat de generar consensos, complicitats i aliances. És precisament aquest esperit positiu, propositiu i d’articulació de complicitats que ACPV vol reivindicar com un llegat ben present i necessari per continuar fent avançar els drets lingüístics i l’autogovern".

Comiat al tanatori de València

El comiat de Miquel es produirà aquest dimecres al tanatori municipal de València a partir de les 9 h. L'enterrament serà a les 19 h.

stats