País Valencià 09/04/2020

Municipis valencians col·loquen murs de formigó per evitar l’accés a segones residències per vies secundàries

El govern espanyol obliga l'Ajuntament de Xeraco a retirar els monticles perquè contravé la llei

Daniel Martín
2 min
Un mur de terra a un camí secundari per evitar l'accés a les zones de platja i segones residències

ValènciaMunicipis valencians com Benidorm, Xeraco, Orpesa o Peníscola han bloquejat els camins i les carreteres secundàries que connecten amb les seves platges i zones residencials per obligar els vehicles a accedir-hi per les vies principals, on s'ubiquen els controls policials. L'objectiu és evitar que els ciutadans vulnerin les restriccions de mobilitat imposades per l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol per frenar la propagació del coronavirus.

La contundència de les mesures adoptades per aquests ajuntaments podria xocar amb la legislació vigent com ha passat en el cas de Xeraco, ja que a última hora d'aquesta tarda la delegació del govern espanyol ha obligat el consistori a retirar les barreres que havia instal·lat. Segons l'executiu de Pedro Sánchez, la ubicació de "blocs de pedra grans, tanques i monticles de pedra" no està recollida entre les mesures a aplicar pel decret d'alarma.

Des del govern espanyol s'ha advertit el consistori que si incompleix el seu requeriment, es podria incoar un procés administratiu i fins i tot informar la Fiscalia "per actuacions constitutives de delicte". L'Ajuntament de Xeraco, a través d'un comunicat, ha criticat el requeriment i ha mostrat "la seua disconformitat". "Lamentem no poder protegir els xeraqueros i xeraqueres com us mereixeu", ha afirmar el consistori en un escrit publicat a Facebook.

Evitar més contagis

Amb aquestes mesures, els ajuntaments de les principals destinacions turístiques intenten que no es repeteixi l'episodi viscut durant la segona setmana del mes de març, quan el País Valencià va patir l'arribada de ciutadans del centre peninsular. En aquell moment només comptabilitzava 148 casos de coronavirus. Aquest dijous ja suma 7.964 contagis i 767 morts. Aleshores, ciutats com Cullera o Gandia van decidir tancar les platges. Més contundent va ser l'executiu murcià, que va ordenar l'aïllament de localitats com Cartagena, San Pedro, Los Alcázares, San Javier, La Unión, Mazarrón i Águilas.

Alertats per les possibles conseqüències de la nova arribada de ciutadans a segones residències, les localitats costaneres han incrementat les mesures de seguretat. A Calp han instal·lat tanques metàl·liques per evitar l'entrada al municipi, mentre que a Tavernes de la Valldigna han optat per vigilar les platges amb un dron. Les accions més contundents s'estan duent a terme, però, en poblacions com Peníscola, Oliva i Cullera, on s'estan identificant els ciutadans a les portes dels supermercats i altres llocs de gran afluència com farmàcies per verificar el seu lloc de residència habitual.

Aquestes actuacions de les administracions municipals se sumen a les de l'executiu espanyol, que dimarts va destacar que des que es va posar en marxa l'estat d'alarma fins dilluns, 6 d'abril, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les policies locals havien detingut 454 persones al País Valencià i havien emès 49.212 propostes de sanció.

stats