País Valencià 21/02/2013

Fabra assegura que el seu govern no ha rebut cap pressió per no personar-se penalment en el cas Nóos

El president ha defensat que la Generalitat Valenciana s'ha personat per la via civil per "defensar fins a l'últim cèntim" que Nóos hagués pogut cobrar fraudulentament

Efe
2 min
El president Fabra durant la sessió de control celebrada avui. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha assegurat avui que ell i el seu govern no han rebut "mai cap pressió" per no personar-se com a acusació particular en el procediment penal que afecta l'Instituto Nóos. Fabra ha respost així al ple de les Corts Valencianes a una pregunta del portaveu de Compromís, Enric Morera, que l'ha instat a perseguir els "delinqüents" que, segons l'acte del jutge José Castro, "han saquejat les arques públiques valencianes".

Fabra ha defensat que s'han personat per la via civil per "defensar fins a l'últim cèntim" de la Generalitat Valenciana, i ha demanat que es tingui "la seguretat absoluta" que es personaran "en tots els casos" en els quals s'hagi pogut generar "algun perjudici" per a tots els valencians. El president ha afegit que si es demostra que hi ha hagut un "engany contra la Generalitat" sempre existeix la possibilitat de personar-se per la via penal.

El síndic de Compromís ha tornat a assegurar, com ja va fer fa alguns mesos, que l'expresident valencià, Francisco Camps, serà imputat en la causa. El mateix vaticini ha fet per a l'alcaldessa Rita Barberá. Morera ha considerat que hi ha "pressions" per part del PP o per part d'"algunes persones molt influents a les quals no s'aplica la justícia de forma igual" que a la resta perquè el Consell no es personi penalment en aquest cas.

El portaveu de Compromís ha assenyalat que Fabra haurà d'explicar si el conveni de la Ciutat de les Arts, dependent de la Generalitat, i de Valencia Turismo Convention Bureau, dependent de l'Ajuntament, amb l'Instituto Nóos que presidia Iñaki Urdangarin, va ser "un vestit a mida per saquejar diners públics".

Fabra ha reivindicat que l'executiu valencià solament va trigar dos dies, des que va rebre l'acta "de 542 fulls" del jutge Castro, a autoritzar a l'Advocacia de la Generalitat Valenciana a personar-se en la causa, ja que volen que si hi ha hagut "un engany" a l'administració autonòmica, retornin "els diners que ens han pogut ocultar".

El president ha destacat que els informes de l'assessoria jurídica de la Generalitat Valenciana "avalen" els contractes que es van fer amb l'Instituto Nóos i ha assegurat que l'actitud de la Generalitat "ha estat sempre la correcta", perquè solament es pagaven les factures ajustades al contracte. En el cas dels Jocs Olímpics Europeus, ha recordat que "només el 5%" de les despeses van ser justificades "adequadament, i és el que es va abonar".

El portaveu socialista, Antonio Torres, ha afirmat que la Generalitat s'ha "resistit" a personar-se en aquest cas i ha preguntat "per què dubta a perseguir judicialment els qui han robat" diners als valencians i "a qui està protegint". La socialista Cristina Moreno ha preguntat si estan disposats a obrir una comissió d'investigació sobre el cas Nóos i el vicepresident valencià, José Ciscar, li ha contestat que els socialistes "no estan en condicions de donar cap lliçó".

stats