País Valencià 25/05/2014

Obrint Pas s'acomiada dels escenaris amb un concert èpic al Teatre Principal de València

El grup s'acomiada durant tres nit de públic i amics amb la incògnita de si aquests concerts seran l'adéu definitiu d'una de les bandes referent de la música en català

Salvador Almenar
3 min
Integrants d'Obrint Pas i amics de la formació en el final del concert de dijous al Teatre Principal de València. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaEls integrants d'Obrint Pas viuen des d'avui una nova vida. Ahir a la nit, el grup valencià va oferir el seu darrer concert de la gira de comiat que van iniciar dies després d'anunciar que la banda es prenia un descans de manera indefinida i que s'ha prolongat durant més d'un any.

Dissabte a la nit Obrint Pas va celebrar l'últim de la trilogia de concerts de comiat a València, que posa fi a un viatge que ha durat uns 20 anys i que va tenir com a punt de partida els passadissos de l'institut Benlliure de València. Pel camí, aquella colla d'amics que somiava en poder viure cantant en valencià ha anat creixent amb cadascun dels concerts celebrats arreu els Països Catalans, Europa o el Japó fins situar-se, sens dubte, com una de les bandes més importants de la música contemporània en català.

El seu èxit i la seva transcendència musical els va permetre, malgrat els entrebancs, aconseguir finalment llogar l'històric Teatre Principal –negat sistemàticament als grups de música en català del País Valencià– per acomiadar-se del seu públic i amics des del cor de la seva ciutat, tal com havien pensat quan van dissenyar la gira de comiat.

El concert no va decebre un públic predisposat a viure una nit especial. Malgrat que les emocions van pessigar en alguna ocasió les veus de Xavi Sarrià, Miquel Gironès, Miquel Ramos i Robert Fernández –nucli principal de la formació–, Obrint Pas va demostrar una vegada més l'altíssima qualitat del seu directe en format acústic.

Antics component del grup, artistes com Pep Gimeno 'Botifarra', Miquel Gil i Vicent Torrent i Manolo Miralles –d'Al Tall–, i formacions com la 'Coraleta' de la Societat Coral El Micalet, l'Orfeó Universitari i diverses colles de dolçainers i tabaleters van ajudar Obrint Pas a interpretar algunes de les seves cançons.

El grup va viatjar per la seva discografia durant les gairebé tres hores de concert, malgrat que el seu repertori va estar centrat en els temes de l'últim treball, el dic 'Coratge', i les cançons que són autèntics himnes d'Obrint Pas. El grup va demostrar la seva maduresa amb una primera part del concert més melòdica que va precedir els temes més rock i ska amb els quals el patí de butaques del Teatre Principal es va convertir en una improvisada pista de ball.

El tema 'La vida sense tu' va aixecar per primera vegada un públic que va gaudir de les veus de Mara Aranda i el 'Botifarra' que van cantar 'Al país de l'olivera' i 'Camins', respectivament. Sens dubte un dels moments musicalment més rodó del concert va ser la interpretació de la cançó 'Del sud' per part de Miquel Gil i que va comptar amb la excel·lent guitarra de Borja Penalba.

Amb 'Cant dels maulets' va començar la part del concert més festiva. No van deixar de cantar cap del seus èxits com 'Som', 'La flama', 'Malaguenya' o 'Alegria', inclòs en el seu últim disc d'estudi.

Obrint Pas va voler cloure el concert amb l'himne oficiós de la Muixeranga mentre els muixeranguers d'Algemesí i de València aixecaven dues torres que tocaven el segon pis del Teatre Principal.

Abans de plegar veles i baixar el teló, Obrint Pas va voler cantar la seva cançó 'Seguirem'; un tractat d'intencions en què el grup contemporani més important de la música en català feta al País Valencià va dir adéu, de moment, a la batalla que han lliurat durant 20 anys sobre els escenaris. Això sí, ells seguiran, com diu la seva cançó, "amb les batalles quotidianes,
amb les guerres de sempre i
amb el 'seu' compromís" però, a partir d'ara, només –i malauradament– a peu de carrer.

stats