País Valencià 17/08/2021

Ofrena sense públic i mascareta en tots els actes: així seran les Falles del 2021

La conselleria de Sanitat no permetrà les 'mascletaes' ni els castells de focs artificials per evitar les aglomeracions

Daniel Martín
2 min
Una fallera es fotografiada en el centre històric de València el dia que s'han acordat les normes que regularan la celebració de les Falles el pròxim mes de setembre

ValènciaLes Falles de València que tindran lloc de l'1 al 5 de setembre inclouran la celebració de la tradicional ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats i de la simbòlica cremà dels monuments, tot i que s'hauran de fer amb restriccions. Per contra, no comptaran amb mascletaes ni castells de focs artificials més habituals per evitar les aglomeracions de persones. Així s'ha acordat aquest dimarts en la reunió mantinguda entre representants de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i el col·lectiu festiu.

Tot i que són dos actes que se celebren a l'aire lliure, durant l'ofrena i la cremà els festers hauran d'utilitzar la mascareta de manera obligatòria. A més, en el primer cas, no es permetrà la presència de públic, i en el segon es controlaran els aforaments, el compliment de la distància de seguretat i la no conformació de grups de més de deu persones. També per a la cremà s'avançaran els habituals horaris per poder complir amb el toc de queda en les poblacions en què estigui en vigor.

Com a regla general, i especialment en els locals dels col·lectius fallers, s'aplicaran les restriccions vigents per al sector de la restauració que inclouen la prohibició de servir en barra i del ball, i un màxim de persones per taula, a més del tancament a les 00.30 h.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha justificat aquestes limitacions perquè "la situació epidemiològica" i el "compliment de la normativa vigent" només permet el desenvolupament de determinats actes. Amb tot, ha recordat que el seu departament continua treballant "en la concreció de detalls" i que "encara hi ha temps" per introduir modificacions.

Per la seva banda, el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha agraït "la responsabilitat del món faller des que va començar la pandèmia" i la renúncia del col·lectiu a la celebració d'actes multitudinaris com les mascletaes i els castells de focs artificials en els llocs més cèntrics de la ciutat, entre d'altres.

A diferència de la ciutat de València, molts municipis de la província de València han decidit suspendre la celebració de les Falles. També ho han fet a Alacant i Castelló de la Plana, que aquest 2021 tampoc organitzaran les Fogueres ni la Magdalena.

stats