País Valencià 27/04/2018

El PP obre expedient informatiu al senador Pedro Agramunt per les acusacions de corrupció

L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa l'ha convidat a deixar l'acta

Efe
2 min
El senador del PP Pedro Agramunt durant una compareixença al Congrés de Diputats

ValènciaEl Partit Popular ha decidit obrir un expedient informatiu al senador popular Pedro Agramunt, després que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) el convidés ahir a deixar el seu lloc en aquest òrgan davant un informe que constatava sospites de corrupció en les seves activitats.

La nota confirma que la decisió es va adoptar ahir després de la resolució mitjançant la qual l'APCE el va emplaçar a deixar l'escó, i explica que el comitè "queda a l'espera" de l'audiència a la qual Agramunt se sotmetrà davant el comitè de reglament del Consell d'Europa al maig a París.

Encara que des del grup parlamentari popular al Senat s'havia anunciat que no s'adoptarien mesures contra el senador valencià, almenys fins que l'APCE resolgués el cas, el partit sí que ha decidit fer un pas, però donant marge perquè avanci la investigació interna de la institució europea. I ha optat per obrir-li expedient malgrat que la resolució de l'assemblea, aprovada per 123 vots a favor i nou en contra, "no té conseqüències jurídiques", com ahir va remarcar el secretari executiu de relacions internacionals del PP, José Ramón García Hernández.

L'acord contra Pedro Agramunt, que afecta també el diputat del PDECat Jordi Xuclà, i tres membres més de l'APCE investigats per corrupció, es limita a recordar-los "el principi de responsabilitat política individual, que inclou la possibilitat, per als càrrecs electes, de retornar l'acta".

Una altra cosa és el desenllaç que tinguin per al senador valencià les acusacions sobre pràctiques corruptes recollides en un informe intern que al·ludia a "fortes sospites" que "va ser part d'una activitat corrupta", encara que sense tenir-ne "evidències clares".

El document vinculava aquestes pràctiques amb el "paper clau" exercit per Agramunt en defensa dels interessos de l'Azerbaidjan, un dels 47 membres del Consell d'Europa, amb decisions favorables a aquest país i la seva intervenció expressa "per suavitzar les crítiques a les autoritats àzeris".

El senador del PP ha negat totes les acusacions, que ha titllat de "falsedats", i ha rebutjat rotundament corrupteles suggerides a l'informe de l'APCE, com la suposada acceptació de suborns, regals, diners en metàl·lic i, fins i tot, la companyia de prostitutes.

Pedro Agramunt ja es va veure embolicat en un escàndol per haver viatjat a Síria, quan era president de l'APCE, al costat d'un grup de parlamentaris russos, per entrevistar-se amb Baixar al-Assad. Aquell viatge del març del 2017, del qual no havia donat compte a l'entitat que presidia, va generar una crisi en l'organisme, que li va retirar la confiança i el va portar finalment a dimitir, l'octubre d'aquell any, com a president, tot i que des de llavors continua com a parlamentari.

stats