Intolerància

PP i Vox suprimeixen el Premi Guillem Agulló contra la xenofòbia

PSPV i Compromís acusen el Partit Popular de "plegar-se" a les exigències dels seu soci ultra

ARA
2 min
Un moment de la junta de portaveus de les Corts Valencianes.

ValènciaEl Partit Popular i Vox han acordat la supressió del Premi Guillem Agulló que des del 2017 les Corts Valencianes concedien a persones i entitats per reconèixer la seva tasca en la lluita contra la xenofòbia i els delictes d'odi. El guardó portava el nom del jove antifeixista valencià assassinat l’any 1993 per un grup d’extrema dreta, i s'atorgava coincidint amb la commemoració del 25 d’Abril, diada tradicional del valencianisme polític i del Parlament.

El portaveu de Vox, José María Llanos, ha justificat la decisió, impulsada pel partit ultra, per la denominació del guardó. En aquest sentit, ha defensat que l’expresident de les Corts Valencianes, Enric Morera, va aprofitar que el 2016 les Corts van aprovar una declaració institucional per reconèixer la figura d'Agulló i concedir un guardó en favor de la tolerància per, "de forma unilateral", batejar el premi amb el nom del jove independentista.

Per a Llanos, l’acord del 2016 no vincula el partit ultra. En aquest sentit, ha defensat que les Corts poden concedir guardons per reconèixer la lluita contra la xenofòbia i els delictes d’odi, però la denominació d’aquests premis ha de ser aprovada per la nova majoria del Parlament. Tot i aquesta afirmació, quan li han preguntat si el PP i Vox tenen pensada alguna nova denominació o alguna fórmula per continuar amb els premis, el polític ultra ha reconegut que no han pres cap decisió en aquest sentit.

Des del Partit Popular han secundat l'argumentari exposat per Vox. Així ho ha fet el portaveu del PP, Miguel Barrachina, que ha defensat que quan finalitza una legislatura, "les declaracions institucionals decauen, i més en aquest cas que no hi havia cap premi amb un nom en concret". El PSPV i Compromís han mostrat el seu desacord amb la mesura i han acusat el Partit Popular de "plegar-se" a les exigències del seu soci.

stats