PP i Vox reculen: l'eslovac ja no valdrà més que el valencià per treballar en la sanitat

El Consell manté, però, la rebaixa d'entre un 50% i un 66% de la puntuació que atorga el coneixement del català

2 min
Treballadors sanitaris en les instal·lacions de l'hospital La Fe de València

ValènciaEl Partit Popular i Vox han fet marxa enrere en la seva iniciativa perquè el coneixement del català sigui menys valorat que el domini dels idiomes estrangers de la Unió Europea (UE) per treballar en la sanitat pública valenciana. La rectificació l'ha avançat el diari digital Valencia Plaza i l'han confirmat a l'ARA fonts presents en les reunions entre els dirigents de la conselleria de Sanitat i els representants dels treballadors que aquests dies negocien la futura norma.

Segons aquestes fonts, en la trobada, el Consell, que ha rebutjat fer declaracions a l'ARA sobre l'evolució de les converses, va atribuir a un "error" el barem conegut la setmana passada i inclòs en el projecte de decret que ha de regular la selecció del personal temporal sanitari.

En l'esborrany ara esmenat, s'estipulava que el domini dels idiomes reconeguts per la UE podia suposar fins a sis punts –d'un total de 96–. Cada llengua podia sumar fins a quatre punts i, si se'n coneixia més d'una, se'n podien acumular sis. Per contra, la màxima valoració que es podia obtenir per dominar el valencià era de quatre.

Amb la rectificació de la conselleria, que Sanitat ha traslladat oralment als representants dels treballadors sense aportar un nou esborrany, les llengües estrangeres puntuaran un màxim de 2 punts. Pel que fa al català, es mantindrà la baremació feta pública la setmana passada i que atorgava un màxim de 4 punts al coneixement del valencià. Aquesta baremació suposa una reducció d'entre un 50% i un 66% de la puntuació que aporta el coneixement del català actualment. Si ara el títol de C2 –el més alt– suma sis punts, en el futur en valdrà quatre. De la mateixa manera, els nivells C1 i B2 es rebaixaran un 50% –de sis a tres punts i de quatre a dos respectivament–. Finalment, el B1 passarà de sumar tres punts a un de sol (una reducció del 66%).

El domini del català ja no és requisit a les Balears

La mesura del govern valencià de PP i Vox segueix els passos de l'aplicada pel govern de les Illes Balears, que a l'estiu va aprovar l'eliminació del requisit lingüístic i la seva rebaixa a la categoria de mèrit

En el cas del País Valencià, i a excepció de l'àmbit de l'ensenyament, el coneixement del català no ha assolit mai la consideració de requisit. Quan més a prop va estar de ser-ho va ser durant la legislatura passada, quan el PSPV, Compromís i Unides Podem van arribar a un acord per a la seva implementació en tota l'administració amb l'única excepció del sector sanitari. Finalment, però, no van arribar a temps d'aprovar-lo.

Projecte de decret pel qual es regula el procediment de selecció de personal temporal estatutari sanitari valencià
Part de l'esborrany dels criteris de selecció de personal sanitari, ara rectificat.
stats