País Valencià 04/04/2017

El País Valencià serà l’autonomia amb menys inversió per habitant de tot l’estat

La despesa suposa un 6,9% de la inversió durant el 2017 i s'allunya de l’11% que representa la població valenciana

Ara
2 min
El País Valencià serà l’autonomia amb menys inversió per habitant de tot l’estat

ValènciaNi els més pessimistes dels líders polítics, empresarials i socials del País Valencià esperaven una reducció del 33% de les inversions per a 2017 i la relegació de l'autonomia que presideix el socialista Ximo Puig com el territori amb menys inversió de tot l’estat si es té en compte la població. Així, mentre el projecte de pressupostos de l'estat preveu que enguany la inversió mitjana a tot l’estat sigui de 185 euros per habitant, al País Valencià la xifra descendirà fins els 119 euros. En el costat oposat es troben les inversions a Castella i Lleó, Cantabria o Galícia, on seran de 405, 344 i 341 euros per habitant.

Els pressupostos que ha presentat el govern espanyol i que ara necessiten de la seva aprovació al Congrés, estableixen per al País Valencià una inversió de 589 milions davant dels 879 assignats als comptes del 2016, el que suposa 290 milions d'euros menys. Aquests 589 milions d'euros representen un 6,9% de tota la inversió de l'estat, un percentatge que és lluny de l’11% reclamat "com a mínim" pel Consell, ja que és la xifra de la població que representen els valencians. Les Corts recentment van exigir un 14% per a compensar el País Valencià de l’infrafinançament que pateix i de la manca d’inversions durant els últims anys.

Mapa que representa la distribució territorial de la inversió

Aquesta "marginació" segons l'han qualificada els dirigents del Consell, ha provocat la indignació entre bona part de la classe política valenciana. Les campanyes reivindicatives dels últims mesos i la voluntat del govern de Puig de "posar en el mapa l’agenda valenciana" de reivindicacions: un millor finançament i més infraestructures; havien generat unes expectatives que els fets han demostrat injustificades. És per això, que els adjectius triats han estat gruixuts. El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha qualificat els pressupostos "d’indignants", i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, "d’insult als valencians". Igual de dur ha estat l'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha batejat els pressupostos "d'impresentables" i una "discriminació evident".

Aprofitar el procés d'esmenes

Davant aquesta situació, Puig ha reclamat una "resposta" per part dels grups parlamentaris, "cal aconseguir, com a mínim, que la inversió passi del 6’9% a l'11% a través de l'esmenes corresponents".

Apel·lació al Partit Popular

El cap del Consell ha demanat a la presidenta del Partit Popular valencià, Isabel Bonig, "que es posi al costat dels valencians".

Front comú al Congrés

En el mateix sentit que Puig s’ha manifestat el portaveu d’Hisenda del PSPV a les Corts, José Muñoz, qui ha reclamat que "els 33 diputats valencians a Madrid hem d'unir-nos per a votar no a uns pressupostos que ens marginen i que ens humilien, igual que unim les nostres veus per a reclamar un finançament just".

Silenci del PP i de Ciutadans

En contraposició als partits que donen suport al govern valencià, especialment PSPV i Compromís, ja que Podem ha optat per un perfil més baix en aquestes primeres hores, des del Partit Popular i Ciutadans no han realitzat encara valoració sobre la inversió per al País Valencià que inclouen els comptes per a 2017.

stats