País Valencià 15/06/2022

Processen l'exconseller valencià Serafín Castellano per arreglar els contractes del 'càrtel del foc'

Està acusat amb 31 persones més d'alterar l'adjudicació de les tasques d'extinció d'incendis a canvi de diners i regals

Ara
2 min
L’ANTICATALANISME PER BANDERA
 Serafín Castellano era el principal representant de l’ala més dretana i anticatalanista del PP. Va defensar que es prohibissin les subvencions a entitats que diguessin “País Valencià” i va criticar l’AVL quan va reconèixer la unitat de la llengua.

ValènciaEl magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha proposat jutjar un total de 32 persones, entre elles l'empresari Vicente Huerta i l'exconseller de Governació de la Generalitat Valenciana i exdelegat del govern espanyol al País Valencià Serafín Castellano (PP), com a presumptes integrants d'una trama per alterar l'adjudicació de contractes per a l'extinció d'incendis en el conegut com a càrtel del foc. Els acusats estan sent investigats pels delictes de suborn, organització criminal, alteració de preus en concursos o contractació pública, falsedat documental, malversació, prevaricació, associació il·lícita, negociacions prohibides amb funcionaris públics, tràfic d'influències i exaccions il·legals.

García Castellón considera que "ha quedat prou acreditat" que, "amb ànim de lucre i mitjançant múltiples ardits i mecanismes", els processats "s'han anat concertant per alterar els termes de la normal concurrència en els processos de contractació i adjudicació pública" i han corromput amb "compensacions econòmiques múltiples funcionaris i autoritats". L'instructor explica que els representants de les administracions haurien actuat indegudament, sigui incrementant la despesa en favor de les persones i empreses del càrtel o permetent pròrrogues, modificacions contractuals, aprovant facturacions o afavorint determinades persones i entitats. Per la seva banda, els empresaris i les seves companyies s'haurien repartit geogràficament el mercat de la contractació pública en el sector, fins i tot mitjançant progressives reunions en les quals preestablien quines societats concorrerien a aquests processos, en quines zones d'influència i les successives compensacions i liquidacions econòmiques dins del mateix càrtel.

151 milions d'euros en contractes

El magistrat destaca que aquests presumptes tripijocs s'haurien produït tant a Espanya com en altres països, i que a vegades haurien propiciat que algun concurs quedés desert, generant-se així un increment posterior del preu de licitació. També emfatitza que només al País Valencià, on s'han detectat les principals infraccions, Avialsa (empresa vinculada a Vicente Huerta), en col·laboració amb altres companyies, hauria rebut contractes per un import de 151 milions d'euros entre els anys 1999 i 2017.

La presumpta corrupció dels funcionaris i autoritats es feia, segons el magistrat, amb el lliurament de regals. En concret, s'ha comprovat que al País Valencià i a Catalunya el grup Avialsa va fer lliuraments de diners en metàl·lic i regals consistents en vehicles, caceres, armes de foc i accessoris, rellotges, joies i estades en establiments hotelers. De fet, i en referència a Serafín Castellano, el jutge detalla que l'exdirigent del Partit Popular hauria rebut regals per un import superior a 160.000 euros només en l'àmbit de les activitats cinegètiques.

stats