País Valencià 11/05/2016

El PSPV sol·licita 15 anys de presó per a l'exconseller valencià Juan Cotino pels contractes fraudulents de la visita del Papa

Els socialistes demanen 31 anys de presó per a Francisco Correa i 23 per a Álvaro Pérez 'el bigotes' i l'exdirector de Canal 9, Pedro García Gimeno

Europa Press
4 min
Juan Cotino ha contestat les preguntes dels periodistes a la sortida de l'Audiència Nacional. / J.J. GUILLÉN / EFE

ValènciaEl Partit Socialista del País Valencià (PSPV), personat com a acusació particular en la peça del cas Gürtel que jutjarà la contractació irregular amb empreses d'aquesta trama per a la megafonia i col·locació de pantalles amb motiu de la visita del Papa Benet XVI a València l'any 2006, sol·licita 15 anys i vuit mesos de presó i 357.000 euros de multa per a l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino pels delictes d'associació il·lícita, prevaricació, malversació de fons públics, frau a les administracions públiques, suborn i falsedat continuada.

L'escrit de conclusions provisions del PSPV, al qual ha tingut accés Europa Press, es dirigeix també contra altres 22 persones, a les quals es demanen entre 3 anys i mig i 31 anys i mig de presó i 10 empreses com a responsables civils.

L'escrit s'ha presentat per aquesta part sense esperar al fet que la Sala penal resolgui els recursos presentats per Cotino i uns altres contra l'acte pel qual el passat mes d'abril el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata acordés el processament d'un total 24 acusats.

Per al presumpte cervell de la trama, Francisco Correa, el PSPV demana un total de 31 anys i mig de presó per nou delictes, en el cas del d'associació il·lícita en grau de director; mentre que el número dos de la trama, Pablo Crespo, s'enfronta per aquesta part a una petició de 27 anys i cinc mesos de presó. També sol·liciten una mica més de 23 anys i la mateixa pena per a l'exdirector de Canal 9, Pedro García Gimeno.

Els fets pels que seran jutjats els processats es refereixen a la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia que els van ser adjudicats per la televisió pública valenciana amb motiude la visita del Papa.

Els investigats van decidir que el cost d'aquest subministrament, que van fixar en set milions d'euros, ho duria a terme l'ens públic RTVV, que al seu torn ho adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

Coordinació de Cotino

L'escrit detalla la participació de tots els implicats en la formulació i signatura dels contractes i destaca la reunió de celebrada el 14 de novembre de 2005 a la qual va acudir Juan Cotino, qui segons aquesta part "desenvolupa una activitat clara d'iniciativa i coordinació de tot el que té a veure amb la contractació originada per la V Trobada Mundial de les Famílies, i en la qual es decideix el desglossament de contractes".

L'escrit dels socialistes també esmenta una altra reunió en la qual va estar Cotino amb altres dirigents valencians, entre ells el president Francisco Camps i la llavors alcaldessa de València, Rita Barberá, el 23 de gener de 2006 , en la qual el Patronat de la Fundacion V Trobada Mundial de les Famílies va acordar que la Radiotelevisió Valenciana fos la 'host broadcaster' per proporcionar la cobertura audiovisual mundial de tots els actes i esdeveniments de Benet XVI a València.

Afegeixen que l'exdirector de Canal 9 ja havia mantingut contactes amb les empreses de Correa i estava predisposat a adjudicar la contractació i altra a la trama, "amb sobrecostos evidents", d'acord amb Cotino "qui dins de la Generalitat era el responsable del tema, encara que en el patronat figurés el president" de la Generalitat.

El PSOE analitza els contractes per concloure que el resultat previ dels mateixos ascendeix a 1.949.292,11 euros, dels quals un milió es reparteixen entre Álvaro Pérez i Pedro García Gimeno i la resta quedaria en mans de Teconsa i es desvia a la trama per diferents vies.

Afegeixen que Correa, dirigeix tota l'operació i decideix on va els diners aconseguits, i en aquest cas no només actua Teconsa com a pantalla, sinó que també es posa a la seva disposició per ocultar com a beneficiari últim l'entramat empresarial com a Grup FCS i altres societats.

Diuen també en el seu escrit, sobre les repercussions fiscals, que més enllà de l'adjudicació irregular d'aquests contractes a Teconsa, es duu a terme tot un seguit de operacions mitjançant factures falses, pagament mitjançant empreses interposades, etcètera, "amb la finalitat d'ocultar als beneficiaris finals dels diners, blanquejar l'obtingut il·lícitament i detraure el corresponent pagament d'impostos".

A més dels ja esmentats, es demana per al considerat cervell financer de la trama José Ramón Blanco Balín 14 anys i dos mesos de presó.

La llista de processats per als quals es demanen penes inclou l'exdirector econòmic de la cadena Ricardo Calatayud (8 anys i 3 mesos); l'anterior cap del departament tècnic Luis Sabater (8 anys i 3 mesos ; l'exdirector d'antena Antonio José de la Viuda (8 anys i 3 mesos); els empresaris Vicente Torró (8 anys i 8 mesos); els vocals de Teconsa José Luis Martínez Parra (24 anys i 9 mesos) i Rafael Martínez Molinero (11 anys i 6 mesos); el treballador de Wild Electronics Carlos Ignacio Fragio Díaz (7 anys i 11 mesos) i el seu germà Oscar (7 anys i 11 mesos); Alexandra Andrea Beresovski (3 anys i 6 mesos) i Noemí Márquez Castellano (6 anys de presó), administradores solidàries de Wild Electronic Desing SL.

A més, seran jutjats Jacobo Gordons Levenfeld (7 anys i 10 mesos), la que fos advocada del departament de direcció jurídica de RTVV María Encarnación Pérez Pallarés (15 anys i 3 mesos); l'exdirector de gestió de recursos humans Vicente Sanz Monleón (15 anys i 3 mesos); el que fos secretari general de l'ens Juan Prefaci (15 anys i 3 mesos); l'excap de compres Benjamí Iñiguez Escuder (8 anys i 3 mesos); i Francisco Javier Arnuncio (8 anys i 3 mesos , d'Impacte Produccions S.L.

stats