País Valencià 28/06/2013

El govern valencià proposa eliminar el 45% dels membres de les institucions d'autogovern

Les institucions afectades són l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Jurídic Consultiu, el Consell de Cultura i el Consell Econòmic i Social. La modificació necessita els vots de tres cinquenes parts dels diputats de les Corts Valencianes

Salvador Almenar
2 min

ValènciaEl ple del govern valencià ha aprovat la proposta de reestructuració de les institucions d'autogovern incloses en l'Estatut d'Autonomia. L'Executiu d'Alberto Fabra espera reduir en un 45% els membres d'aquests organismes, i passar dels actuals 77 a no més de 42. La modificació, que haurà de ser aprovada per una majoria de tres cinquenes parts a les Corts Valencianes, suposaria la supressió de 35 membres de les quatre institucions afectades.

Els organismes que se'n veurien afectats són el Consell Valencià de Cultura (CVC), que passaria de 21 membres a 11; el Consell Jurídic Consultiu (CJC), que perdria un conseller i es quedaria en cinc càrrecs electes; l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que passaria de 21 acadèmics a un total d'11; i el Consell Econòmic i Social (CES), que perdria 14 membres i passaria dels actuals 29 a un total de 15.

Segons ha explicat el conseller de Governació, Serafín Castellano, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del govern valencià, aquesta reestructuració "no afectarà en cap cas les competències o funcions d'aquestes institucions" i permetrà reduir les despeses "gairebé un 50%". La reducció del cost d'aquestes institucions no només serà efectiva amb l'eliminació de més del 45% dels seus membres, sinó també "gràcies a una nova política de gestió basada en l'eficiència".

El titular de Governació ha explicat que aquesta iniciativa s'emmarca dins la política del president Fabra d'"aprimar" les institucions i "adequar-les" a les noves necessitats de l'Administració. Castellano ha explicat que la modificació se centra en quatre pilars, com són reduir els membres de les institucions, ajustar-les a la legislació vigent, així com adaptar-les a la normativa i a l'Estatut d'Autonomia i adequar-les a la llei d'igualtat entre dones i homes.

Sobre la necessitat de consensuar aquesta modificació de la llei amb la resta dels grups parlamentaris per aconseguir la majoria qualificada necessària, el conseller Castellano ha dit que ja "hi ha converses amb els grups de l'oposició" i ha afegit que no creu que "hi hagi cap inconvenient" per fer tirar endavant la reforma. La modificació no afectarà ni la Sindicatura de Comptes ni tampoc la de Greuges.

stats