País Valencià 25/02/2016

Rita Barberá no deixarà l'escó al Senat perquè "tot el que s'ha dit sobre el blanqueig a l'Ajuntament de València és fals"

"Sóc una persona honrada, no sóc corrupta ni econòmicament ni moralment", afirma l'exalcaldessa de València. "No dimitiré. Ni m'ho plantejo", ha sentenciat

Salva Almenar
4 min
Rita Barberá ha assegurat en una compareixença pública que no pensa deixar el Senat.

ValènciaL'exalcaldessa de València i actual senadora del PP, Rita Barberá, assegura que "tot el que s'ha dit sobre el blanqueig a l'Ajuntament de València és fals" i que ella no ha comès cap delicte. Tot i les investigacions del cas Imelsa, que han suposat la imputació de la pràctica totalitat dels regidors i assessors del PP de València, també ha assegurat que mai hi ha hagut "caixa B" al partit, ni al grup municipal. Per tot això, Barberá ha defensat que no té cap motiu per deixar el seu escó al Senat. Ni m'ho plantejo", ha dit.

Barberá, després d'un mes de silenci, s'ha decidit finalment a comparèixer davant de la premsa per donar el seu punt de vista sobre l'afer judicial obert sobre l'Ajuntament i en l'època en què ella el va governar. En una compareixença davant una cinquantena de periodistes que ha durat gairebé una hora, l'actual senadora ha afirmat que "mai s'ha arreglat cap concurs de contractació" al consistori, alhora que ha defensat la seva honorabilitat.

"Sóc una persona honrada, no sóc corrupta ni econòmicament ni moralment", ha dit després d'assegurar que viu en un pis de lloguer i que no té ni cotxe ni segona residència. "Estic estupefacta", ha reblat, perquè, segons ha dit, "tothom pot saber el patrimoni que tinc perquè ha estat publicat fins a sis vegades des del passat mes de juny".

Barberá, que portava la seva intervenció estructurada en uns papers, ha començat la seva defensa amb un atac contra les filtracions periodístiques d'un tema que està sota secret de sumari. "És urgent legislar contra aquestes filtracions i recuperar el respecte a la presumpció d'innocència". A més, ha assenyalat que ella no s'ha de defensar ni demostrar la seva innocència ja que la "càrrega de la prova ha de ser de qui acusa", ha sentenciat.

L'actual senadora ha reconegut que totes les informacions i "tot el que s'està dient" sobre la seva possible implicació en el cas Imelsa està causant "dolor a la meva família". "Mirin fins a quin punt que dono les gràcies perquè els meus pares ja no viuen i no poden veure tot això", ha dit Barberá.

L'exalcaldessa, que ha comparegut en solitari a la seu del PP valencià, ha deixat entreveure que existeix una campanya contra el Partit Popular. En aquest sentit, s'ha preguntat retòricament: "Per què se'm tracta tan malament i no es parla dels casos de corrupció milmilionaris de Catalunya? Per què no es parla d'Andalusia?".

La dirigent popular ha retrocedit fins als casos de corrupció vinculats als governs del PSOE de Felipe González –i la falta de dimissions a les files socialistes– per argumentar el suposat maltractament polític i mediàtic que diu haver patit. També s'ha espolsat qualsevol relació amb el cobrament de comissions del 3% en l'adjudicació de contractes públics. "Potser hauria de mirar més al nord de la Comunitat, on s'han denunciat comportaments sobre el 3%", ha respost Barberá a preguntes d'un periodista, per referir-se a les investigacions vinculades a Convergència.

Rita Barberá ha dit que no volia perdre "ni un minut" parlant sobre els partits "d'extrema esquerra i radicals", però sí que ha dedicat uns minuts de la seva intervenció a eixamplar les sospites cap a altres partits. Concretament sobre el finançament de Ciudadanos s'ha preguntat "com pot ser que un partit sense estructura, perquè fa poc que ha nascut, pot haver fet tres campanyes electorals seguides amb més recursos que el PP?".

Defensa que ha de seguir al Senat

L'exalcaldessa de València ha assegurat que no deixarà el seu càrrec a la cambra alta. "No dimitiré. Ni m'ho plantejo", ha expressat Barberá, que ha explicat que no es planteja aquest escenari perquè no coneix "ni el sumari" del cas Imelsa. L'exalcaldessa ha defensat el seu posicionament dient que no dimiteix perquè això suposaria "un reconeixement implícit" de la seva culpabilitat. Així, ha assegurat que tan bon punt el Senat reprengui l'activitat parlamentària, hi pensa acudir per fer la seva feina.

En la primera compareixença pública de Barberá des que es van produir les detencions d'alguns dels seus companys de grup municipal i la imputació de gairebé tots els actuals regidors del PP de la ciutat, l'exalcaldessa també ha detallat que els companys del PP que li han demanat explicacions "s'han precipitat".

Barberá ha assenyalat que mai "s'ha quedat amb res" i que així es pot comprovar en la seva declaració de patrimoni, que "ha estat publicada fins a sis vegades des del mes de juny". Així, l'exalcaldessa ha dit que "mai s'ha adjudicat de manera irregular un contracte" durant els 24 anys que ha governat a València.

La senadora, que ha carregat contra dirigents del PSOE i també l'esquerra alternativa –amb qui ha dit que no vol "perdre ni un minut" de la seva vida–, ha agraït el suport de Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal, màxims dirigents del PP, així com d'altres companys del partit com és el cas de l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps.

Albiol: "M'agradaria creure-la"

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha defensat l'exalcaldessa de València: "M'agradaria creure-la", ha sentenciat. Albiol considera "bo" i "necessari" que Barberá hagi pogut donar la seva versió però ha reconegut que "segurament ho hauria d'haver fet abans" i així s'hauria estalviat alguns "disgustos".

stats