País Valencià 03/05/2016

Rita Barberá, citada el 24 de maig per la comissió de l'Ajuntament que investiga el PP de València

El primer en comparèixer per prestar declaració serà l'exvicealcalde Alfonso Grau. També està citada la presidenta del PP valencià Isabel Bonig

Efe
3 min
Rita Barberá ha assegurat en una compareixença pública que no pensa deixar el Senat.

ValènciaL'exalcaldessa de València, Rita Barberá, ha estat citada el 24 de maig per la comissió que investiga la gestió del Partit Popular a l'Ajuntament de la capital del Túria. Les compareixences d'aquesta comissió d'investigació aprovada pel consistori començaran el dia 10 amb la citació de l'exvicealcalde Alfonso Grau i d'assessors que van rebutjar participar en el suposat blanqueig de capitals en el grup popular.

El president de la comissió i representant del grup Compromís, Carlos Galiana, ha explicat que avui han aprovat, amb l'únic vot en contra del PP, el pla de treball, el calendari fins a juliol de compareixences i que hi hagi una tercera fase després de l'estiu perquè declarin empreses i membres de la mesa de contractació.

En aquesta primera fase de la comissió també seran citats a declarar la totalitat de regidors i exregidors, assessors i exassessors del PP investigats per blanqueig en la peça separada del cas Imelsa, així com la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, i la gerent i tresorera del PP a nivell estatal, Carmen Navarro.

L'edil popular Eusebio Monzó ha justificat el seu vot en contra perquè creu que hi ha "un judici paral·lel" i ha explicat que ha lliurat un escrit signat per tots els regidors i assessors del PP, en el qual manifesten que la seva compareixença és "innecessària" i que "és més oportú" aportar les seves declaracions davant el jutge.

Els partits de l'equip de Govern –Compromís (representat per Galiana), PSPV-PSOE (Sandra Gómez) i València en Comú (Jordi Peris)– han qualificat d'"hipocresia" i "contradicció" que els populars aprovessin la comissió i ara no vulguin comparèixer en ella, i han assegurat que les seves "excuses" són "injustificables".

Calendari

Com Grau, el dia 10 està citada la germana de l'exalcaldessa Asunción Barberá i el dia 24 també haurien de comparèixer l'exregidora María José Alcón, també investigada en el cas Imelsa, la secretària María del Carmen García-Fuster i Carmen Navarro.

El 7 de juny serà el dia de Bonig i els regidors Beatriz Simón, Vicente Igual, María Ángels Ramón-Llin i Cristóbal Grau, mentre que el dia 21 de juny, ho faran els seus companys de grup Félix Crespo, Lourdes Bernal, Alberto Mendoza i María Jesús Puchalt.

Els dies 5 i 19 de juliol han d'acudir cinc assessors del PP cada dia i el 26 de juliol hi haurà una sessió a porta tancada per analitzar i valorar primera tanda de les compareixences.

Galiana ha assegurat que Barberá té el deure "moral" com a alcaldessa que ha estat durant 24 anys d'acudir a la comissió. "Ha de tenir decència política de donar explicacions del que ha passat en el grup municipal", ha afirmat.

Segons Gómez, vicepresidenta primera de la comissió, l'objectiu és conèixer les contractacions donades presumptament de forma irregular a canvi de finançar al PP en B i "revertir i anul·lar els contractes d'aquests serveis públics daus de manera improcedent".

Per a Peris, "el quid de la qüestió serà qui comparegui o no" i ha lamentat que el PP hagi insinuat que els seus regidors i assessors no acudiran, alguna cosa que de confirmar-se suposaria, ha dit, que el PP "es burla d'aquest Ajuntament i aquesta ciutat i està en greu contradicció perquè ho va aprovar en el ple".

El diputat del PP, Eusebio Monzó, ha mostrat la seva "absoluta predisposició" a col·laborar en la comissió encara que ha apuntat que "poc ha d'aportar" en la responsabilitat política dels regidors, que serà determinada per l'expedient informatiu del PP al que estan sotmesos.

A més, ha recriminat que l'equip de govern ja ha sotmès a responsabilitat política als assessors, als quals ha suspès de sou i de feina, "per un presumpte delicte que està per esclarir".

Les sessions de la comissió se celebraran els dimarts cada quinze dies, de 9.00 a 14.00 hores, en un lloc encara per determinar, amb torns d'exposició de 15 minuts per grup i altres 5 de rèplica si és necessari i amb caràcter públic excepte les quals s'anunciïn explícitament a porta tancada.

stats