País Valencià 23/02/2015

Rita Barberá demana perdó pel valencià emprat en el seu discurs de la crida de Falles: "Em vaig quedar en blanc"

L'alcaldessa de València diu que se sent "profundament disgustada" per la seva actuació d'ahir, però ironitza dient que ha inventat la paraula 'caloret'

Efe / Ara
4 min

ValènciaL'alcaldessa de València, Rita Barberá, ha demanat disculpes pel valencià que va emprar ahir en la seva intervenció durant el tradicional acte de la crida de les Falles –que dóna inici a les festes–, i ha reconegut que es va quedar "en blanc" i ha confessat que està "profundament disgustada" amb el que li va passar.

En declaracions als periodistes després de visitar uns horts urbans, Barberá s'ha referit així al seu discurs d'anit a les Torres dels Serrans davant milers de persones en l'acte on la fallera major de València, acompanyada per les màximes autoritats, convida la ciutat a sumar-se a les festes falleres de València.

Una de les paraules de la breu intervenció de l'alcaldessa, 'caloret', s'ha convertit des d'anit en un dels temes més comentats a les xarxes, i la seva al·locució en general, que va intentar fer en valencià, ha sigut criticada per representants de l'oposició i pel rector de la Universitat de València.

"Em sent profundament disgustada per la meua intervenció d'ahir en la 'crida'. Probablement, la persona que estiga més disgustada sóc jo, i això ho vull reconèixer", ha assenyalat Barberá.

En la seva opinió, "tothom no té tots els dies bons, a voltes ix malament", i a ella li "va tocar, desgraciadament, ahir en un acte tremendament important per al món faller i el món valencià", la qual cosa lamenta "profundament".

"Que què em va passar? Que em vaig quedar en blanc. Tenia un tema treballat, probablement m'ho havia treballat massa, massa encotillat; vaig voler fer-ho massa proper i em vaig quedar en blanc i es va anar produint una espiral de quedar-se en blanc, els nervis...", ha confessat Barberá.

A més, ha demanat "disculpes al món faller" i als seus companys i ha volgut agrair "les manifestacions d'ànim i comprensió" que assegura que ha rebut des d'ahir a la nit.

"Crec que cal donar ja l'incident per resolt. Ho sent", ha afegit l'alcaldessa, que ha declarat que no li havia passat res de semblat "en 24 anys" d'alcaldessa, ni tan sols en mítings polítics.

No obstant això, ha afegit amb ironia davant els periodistes: "Però no em negareu que tinc la paternitat o maternitat d'una paraula nova. Això no m'ho pot negar ni llevar ningú", ha dit en referència a la paraula 'caloret'.

L'oposició sent "vergonya"

Després del discurs d'ahir de Barberá, avui tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament de València han criticat l'actuació de l'alcaldessa i li han retret el valencià emprat en el primer acte de les Falles 2015. El portaveu del PSPV-PSOE, Joan Calabuig, ha assenyalat que és "un poc trist que després de tants anys [a l'alcaldia] no siga capaç de dir quatre frases en valencià mínimament coherents".

Preguntat pels periodistes, Calabuig ha assenyalat que l'ús que va fer Barberá del valencià durant la seva intervenció a la crida el porta a fer dues reflexions. En primer lloc, ha comentat que "quan una persona està davant d'un col·lectiu tan important com és el faller, en un moment en què comencen les festes i és un dia tan important, cal tenir respecte per la gent i preparar-se una mica les coses". "No és possible anar en aquesta situació, amb aquesta improvisació i amb la falta de preparació" a un acte com és el d'inici de les festes falleres, ha apuntat el portaveu socialista.

En segon lloc, ha apuntat que "les decadències són molt dures i em produeix certa tristesa veure l'alcaldessa d'aquesta ciutat tan important en aquesta situació. Ho dic des del respecte, però els moments de decadència que està vivint fan la vida més complicada", ha remarcat.

Per la seva banda, el portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha lamentat la "deplorable" imatge que va donar la primera edil. "Els valencians mereixen un respecte que a dia de hui Barberá no és capaç de donar. El PP fa un discurs electoralista de les senyes d'identitat, i li hem de recordar una vegada més a l'alcaldessa d'aquesta ciutat que les senyes d'identitat s'han d'exercir, no estan per posar en ridícul els valencians en un dels actes que més repercussió té", ha afegit.

Ribó ha assenyalat també la "vergonya aliena" que ha causat entre el món faller "el lamentable discurs de Barberá", tal com ha constatat la regidora de Compromís, Pilar Soriano, en contacte amb les falles. "La indignació és palpable entre un sector que treballa molt durant tot l'any per fer d'aquestes les millors festes possibles. És inadmissible que després, la més alta representant de la ciutat menyspree d'aquesta manera la festa", ha destacat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu d'Esquerra Unida, Amadeu Sanchis, que ha qualificat de “vergonyós atac a la llengua i, per tant, un vergonyós atac al valencià” el que va perpetrar ahir l'alcaldessa de València durant l'acte de la crida. El regidor d'esquerres ha explicat que la seva formació creu que "després de 24 anys, Barberá és la que més hauria de fer bandera de l'ús del valencià, la que més hauria d'haver-ho utilitzat durant tots aquests anys i, per contra, l'única vegada que ho utilitza és durant la crida, i ahir el seu discurs va ser un autèntic espectacle de com es pot maltractar una llengua per part d'un càrrec públic”.

stats