País Valencià 25/10/2021

Absolen un alt càrrec de la Generalitat Valenciana per unes ajudes a un germà de Ximo Puig

Rubén Trenzano estava acusat de falsedat documental per haver assegurat que les subvencions havien sigut auditades

Ara
2 min
El director general de Política Lingüística, Ruben Trenzano, arribant a la Ciutat de la Justícia de València.

ValènciaLa secció cinquena de l'Audiència Provincial de València ha absolt el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, del delicte de falsedat documental en ajudes al valencià concedides el 2015 i 2016 a dues empreses vinculades a Francis Puig, germà del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

En la causa s'investigava si Trenzano hauria pogut incórrer en aquest delicte l'abril del 2018, quan va remetre un document a la diputada i exsecretària general del Partit Popular del País Valencià Eva Ortiz. En l'informe, el director general assegurava que el seu departament havia fiscalitzat les mencionades ajudes al foment del valencià. La recepció d'aquest document va propiciar la denúncia d'Ortiz, perquè va considerar que les manifestacions que contenia eren falses i que l'anàlisi de les subvencions s'havia realitzat posteriorment.

Per processar l'alt càrrec, el jutjat va tenir en compte les declaracions d'un cap de secció de la conselleria d'Educació, Cultura i Esport que va afirmar que les ajudes del 2015 i el 2016 no es van analitzar a conseqüència de la seva baixa per malaltia, per canvis en el procediment de tramitació de les subvencions i altres problemes tècnics. Així mateix, el funcionari va declarar que els dos expedients vinculats a Puig no es van analitzar fins al 2018 "perquè no hi havia cap element que en fes dubtar i no havien sigut triats en el sorteig aleatori" que es du a terme per designar quines subvencions són auditades. Finalment, el 2018 sí que es van analitzar les ajudes i es va concloure que es van atorgar de manera legal.

Ara, en la sentència els magistrats afirmen que no s'ha pogut acreditar "de forma absolutament indubtable la concurrència en la conducta de l'acusat de tots els elements objectius i subjectius del tipus de delicte de falsedat documental o, subsidiàriament, un delicte de falsedat en document oficial comesa per imprudència greu". En aquest sentit, asseguren que de les proves practicades no resulta que en el contingut de l'escrit que es va enviar a Ortiz "es realitzés una mutació de la veritat per alguna de les conductes tipificades en la norma penal" ni "tampoc concorregués el dol falsari". El tribunal conclou que "consta acreditat que es va realitzar la comprovació administrativa de la concessió de la subvenció en cadascuna de les seves fases (sol·licitud, justificació i pagament)" i que després de l'escrit de la diputada popular "es va comprovar de nou tot l'expedient de la subvenció respecte de les empreses a les quals es referia la síndica del grup parlamentari popular".

"Signava el que deien els tècnics"

En la seva declaració, Rubén Trenzano va negar haver comès irregularitats en les ajudes concedides a les empreses vinculades a Francis Puig i va afirmar que ell signava el que deien els seus tècnics, en els quals tenia "confiança plena".

Per la seva banda, el ministeri públic va apreciar "mala fe" en la diputada popular. "Donar rellevància jurídica penal a això em sembla ridícul. Si Trenzano hagués de revisar totes les actuacions dels tècnics no tindria temps material per fer-ho, hi ha de posar gent de confiança. No és un tècnic en dret", va exposar el fiscal en les seves conclusions, en les quals va insistir que no hi havia delicte, sinó una "persecució amb finalitats polítiques" probablement "il·lícites".

stats