País Valencià 06/08/2014

Imputat l'arquitecte Santiago Calatrava pel cas del Centre de Convencions de Castelló

Està citat a declarar el pròxim 2 de setembre

Europa Press
2 min
Santiago Calatrava. Foto: EFE

CastellóEl jutjat d'instrucció número 5 de Castelló ha imputat l'arquitecte valencià Santiago Calatrava en el marc de la investigació oberta per presumptes irregularitats en contractes relacionats amb el projecte del Centre de Convencions de Castelló, pel qual va rebre 2,7 milions d'euros en concepte de redacció del pla director, avantprojecte i projecte bàsic del centre. El projecte no es va arribar a materialitzar mai.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), l'arquitecte haurà de declarar en qualitat d'imputat el pròxim 2 de setembre.

El jutge ha requerit a la mercantil Santiago Calatrava GMBH que aporti els programes de necessitats rebuts en relació amb el Centre de Convencions de Castelló –programa inicial, el procedent de l'Ajuntament de Castelló i el remès per la Societat de Projectes Temàtics del País Valencià, el maig del 2008–; que informi sobre la base de quin document dels anteriors va presentar el pla director, l'avantprojecte i el projecte bàsic, i que indiqui la localització prevista del Centre de Convencions dins del PAI Mestrets.

El jutge també acorda requerir a la Societat de Projectes Temàtics del País Valencià que aporti els estatuts de la societat, l'acta de reunió per la qual el consell d'administració de la societat va autoritzar l'augment del pressupost inicial al finalment acceptat per al Centre de Convencions de Castelló, i l'informe tècnic o motivació que acredita l'especificitat artística del projecte i que va motivar l'adopció de la manera de contractació sense publicitat.

D'altra banda, el jutge requereix a l'Ajuntament de Castelló informació relativa al PAI Mestrets, la data d'iniciació, el motiu i la data d'anul·lació; la localització que el Centre de Convencions havia d'ocupar, així com el títol jurídic que l'habilitava per disposar d'aquesta superfície.

El jutjat va obrir una investigació per suposades irregularitats en contractes relacionats amb el Centre de Convencions de Castelló i inicialment va citar com a imputats l'exsecretari autonòmic d'Hisenda i Pressupostos de la conselleria d'Hisenda Eusebio Monzó Martínez –a qui va cessar el Consell uns dies després de saber-se la seva imputació–, el tècnic Javier de Diego Calero i Fernando Benzo, pel seu treball a l'oficina de Calatrava.

El Centre de Convencions de Castelló era un projecte de Santiago Calatrava que estava inclòs en el PAI Mestrets de la capital de la Plana. Tanmateix, la Generalitat Valenciana va decidir deixar en suspens la seva execució el 2012, a causa de la crisi econòmica. El Consell, segons es va detallar llavors, va pagar a Calatrava 2,7 milions d'euros en concepte de redacció del pla director, avantprojecte i projecte bàsic del centre.

stats