País Valencià 22/06/2021

Satisfacció a la Generalitat Valenciana per l'augment gradual del cabal ecològic del Tajo

La mesura concedeix a l'executiu estatal cinc anys per incrementar la capacitat de dessalinització de la planta de Torrevella, amb la qual abastir els cultius alacantins

Daniel Martín
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, amb la vicepresidenta quarta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una trobada recent

ValènciaEl govern valencià ha considerat "un primer pas" l'augment progressiu del cabal ecològic del riu Tajo, que passaria de 6 a 7 metres cúbics, proposat pel ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, tot i que inicialment el departament dirigit per Teresa Ribera tenia previst fixar-lo en 8,52. El pla, que es va conèixer ahir dilluns i que haurà de ser aprovat durant els pròxims mesos per entrar en vigor el 2022, ha sigut valorat positivament pel Consell, que ha considerat que el document "garanteix el subministrament d'aigua a les comarques alacantines per als pròxims anys". De fet, en un comunicat emès per la conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han vinculat la rebaixa a "les intenses negociacions" que han mantingut el Consell i el govern espanyol.

El document, que s'inclou en el pla hidrològic de l'Estat per al període 2022-2027, recull un augment gradual del cabal ecològic del Tajo perquè el 2026 se situï en 8 metres cúbics. L'objectiu de l'acord és concedir a l'executiu estatal un marge de cinc anys per posar en marxa un programa d'obres dotat amb més de 500 milions d'euros per augmentar la capacitat de la dessaladora de Torrevella (Baix Segura) i la seva interconnexió amb les zones de regadiu, i que així compensi la reducció de les aportacions del transvasament Tajo-Segura. A més, també s'apostarà per la introducció d'energia renovable per rebaixar el cost ecològic i econòmic de la dessalinització.

A diferència del govern valencià, algunes entitats agràries com la conservadora Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) han criticat l'esborrany del ministeri i han acusat el govern espanyol d'"arruïnar l'agricultura alacantina". És per això que no han dubtat en cridar a “expulsar el PSOE del govern” en les pròximes eleccions. Afirmen que si els socialistes es mantenen a l’executiu arribarà “el final definitiu i irrevocable de l’agricultura de regadiu” al sud del País Valencià. En la mateixa línia, el president de la Diputació d'Alacant i futur líder del PP valència, Carlos Mazón, ha dit que l'augment del cabal ecològic suposarà la “mort imminent” del transvasament Tajo-Segura. “Acabarem enterrant el transvasament”, ha afirmat.

L'augment del cabal ecològic del riu Tajo se suma al projecte del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de canviar algunes de les normes que regulen el transvasament Tajo-Segura. La proposta de modificació del govern espanyol, la tercera en els 42 anys de vida de la infraestructura, consisteix en rebaixar l’aigua que es pot transferir en el nivell dos (n'hi ha quatre) de reserves dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía, situats a les províncies de Guadalajara i Conca. Aquest grau dos s’activa quan els pantans acumulen menys de 1.300 hectòmetres cúbics d'aigua, cosa que equival al 35% de la seva capacitat. En aquest context, el ministeri proposa reduir els 38 hm³ mensuals que es transvasen fins a 27.

stats