Model turístic
País Valencià 13/07/2022

Els socialistes valencians donaran suport al debat parlamentari de la taxa turística però "no renuncien" a presentar esmenes

Compromís i Unides Podem reclamen al PSPV que compleixi el pacte al qual van arribar les tres formacions al desembre

ARA
2 min
La portaveu socialista, Ana Barceló, en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl grup socialista donarà suport a la tramitació de la proposició de llei que preveu la implantació d'una taxa turística municipal i voluntària al País Valencià que es debatrà aquest dijous a les Corts. Malgrat el seu vot favorable, el PSPV "no renuncia a la capacitat de millorar [la norma] durant la seva tramitació parlamentària". Així ho ha anunciat aquest dimecres la portaveu socialista, Ana Barceló, després que la setmana passada ella mateixa obrís la porta que la seva formació es desvinculés de l'acord al qual van arribar el desembre passat amb Compromís i Unides Podem. Per justificar aquest canvi de posicionament, Barceló va adduir que el context econòmic no és el mateix que quan es va signar el pacte, sobretot a causa de les conseqüències de la invasió d'Ucraïna.

La portaveu socialista ha explicat: “Després de la votació, s'obri un nou espai de diàleg en el qual treballarem per aconseguir el màxim acord tant amb el sector com amb els ajuntaments, ja que aquests són els que tenen l'última paraula”. "No podem oblidar que estem parlant d'una taxa municipal i voluntària, que seran els ajuntaments els qui decidiran, a partir de 2024, si desitgen aplicar-la en el seu municipi o no en funció de les seues respectives circumstàncies i l'autonomia municipal", ha insistit la portaveu socialista, que ha subratllat que la norma inclou la moratòria d'un any per a la seva entrada en vigor.

El possible canvi de posicionament dels socialistes no ha agradat als seus socis del govern valencià, i des de la setmana passada reclamen al PSPV lleialtat. Per a Compromís, i segons va expressar la seva portaveu a les Corts, Papi Robles, els pactes estan per "complir-se". En aquest sentit, Robles va recordar que durant la negociació de la mesura els valencianistes ja van cedir acceptant que la taxa fos voluntària i introduint la moratòria d'un any. En la mateixa línia, el coportaveu d'Unides Podem, Ferran Martínez, va demanar als socialistes "coherència i estabilitat" i va destacar que la fórmula d'una taxa voluntària va ser una "proposta del PSPV", que la seva formació i Compromís van acceptar a contracor, ja que preferien que fos obligatòria per a tots els municipis.

stats