País Valencià 30/05/2022

El Suprem rebaixa la condemna a l'exvicealcalde de València per rebre regals d'un empresari

El tribunal manté la pena de suborn però anul·la la de blanqueig

Ara
2 min
Alfonso Grau vol que Castro li aplique la doctrina Botín

ValènciaLa Sala del Penal del Tribunal Suprem ha confirmat la pena de nou mesos de presó per a l'exvicealcalde de València i ex mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau, per un delicte continuat de suborn, però l'ha absolt del de blanqueig de capitals, per la qual cosa ha arxivat la condemna de tres anys i tres mesos i la multa de 25.095 euros imposada per aquest delicte.

Grau va ser condemnat per l'Audiència Provincial de València –en una sentència confirmada posteriorment pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià– per acceptar com a regal dos rellotges de luxe de l'empresari Urbano Catalán –propietari de les companyies de transport Transvia SL i Viajes Transvia Tours SL–, que havia subscrit 16 contractes amb l'Ajuntament de València entre els anys 2006 i 2015 per un import de prop de 2,5 milions d'euros. Per aquests fets, Urbano va ser condemnat a nou mesos de presó.

La condemna per blanqueig de l'Audiència Provincial establia que l'exdirigent del Partit Popular va utilitzar els regals per després comprar altres models més cars, la diferència dels quals va abonar en metàl·lic. Ara, el Suprem considera, però, que els elements amb què compta el tribunal "no permeten" concloure que els rellotges es van canviar per altres peces per operar amb diner negre. Amb tot, el tribunal sí que manté la pena de nou mesos per suborn.

A l'espera de l'evolució del cas Assut

Una altra causa que afecta Alfonso Grau és la del sumari del cas Assut, que ha revelat una presumpta trama de suborns a canvi d'adjudicacions i contractes dirigida per l'empresari Jaime María Febrer i l'advocat José María Corbín a l'Ajuntament de València entre els anys 2004 i 2011 –període en el qual va governar el Partit Popular– que hauria unit suposats adversaris polítics, com l'antiga mà dreta de la llavors alcaldessa de València, Rita Barberá, i l'aleshores líder de l'oposició i posterior subdelegat del govern a la província de València, el socialista Rafael Rubio. Els dos dirigents no haurien dubtat a aparcar les seves diferències ideològiques en favor d'un interès comú: participar del cobrament de comissions il·lícites que s'eleven a més de 7 milions d'euros.

stats