País Valencià 13/10/2016

El TSJ valencià investigarà per blanqueig el diputat del PP i exregidor del govern de Rita Barberá, Miguel Domínguez

El jutjat que instrueix el cas Taula no havia pogut imputar l'exregidor de l'Ajuntament de València per estar aforat. Domínguez abandona el PP i passa al grup de no adscrits

Salva Almenar
2 min
El TSJ valencià investigarà per blanqueig el diputat del PP Miguel Domínguez, exregidor del govern de Barberá.

ValènciaEra qüestió de temps que els aforats que fins ara s'havien lliurat de la imputació en el cas Imelsa acabessin investigats. Si fa unes setmanes va ser el Tribunal Suprem el que va decidir obrir una investigació contra l'exalcaldessa de València Rita Barberá, avui el Tribunal Superior de Justícia valencià ha anunciat que també investigarà l'exregidor i actual diputat autonòmic del PP Miguel Domínguez per un presumpte delicte de blanqueig.

Domínguez, com Barberá i la resta de regidors de l'Ajuntament de València del PP, estan sent investigats arran l'anomenada operació Taula per haver, suposadament, donat 1.000 euros al partit en la campanya electoral de maig de 2015. Uns diners que després els haurien estat retornats i que haurien servit per blanquejar diners que el PP de València acumularia de mossegades lliurades per empresaris a canvi d'adjudicacions de contractes públics.

Segons ha explicat el TSJ valencià, la sala civil i penal es declara incompetent per investigar altres fets no inclosos en l'exposició raonada elevada pel jutjat d'instrucció 18, que instrueix la peça principal de Imelsa i que investiga també l'adjudicació fraudulenta de contractes.

En l'acte, del que ha estat ponent la magistrada Piula Calderón, el TSJ valencià recorda la recent resolució del Tribunal Suprem assumint la competència per investigar a l'exalcaldessa i senadora Rita Barberá pels mateixos fets i conclou que en aquest cas també ha d'admetre's la competència de la sala respecte a Domínguez, actualment diputat en les Corts Valencianes, ja que "pogués haver participat en el fet descrit en l'exposició remesa pel jutjat d'instrucció número 18 de València".

Origen de la causa

La causa té el seu origen en l'exposició raonada que el jutge del cas Imelsa va elevar al TSJ valencià al maig. El titular d'instrucció 18 de València va entendre que seria "incoherent" no elevar exposició al TSJ perquè obrís una causa contra Domínguez per ser l'únic tribunal competent per investigar i, si escau, jutjar el parlamentari autonòmic. L'argument exposat per l'instructor era idèntic al que va utilitzar per elevar al Tribunal Suprem la part de la recerca que afecta a l'exalcaldessa Rita Barberá.

En aquesta peça separada, amb 47 persones imputades, més el PP imputat com a persona jurídica, s'investigaven llavors les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita. Posteriorment la recerca es va ampliar a delicte electoral.

Domínguez abandona el PP

Poc després de conèixer la resolució del TSJ valencià, Miguel Domínguez ha cursat la baixa "voluntària" com a militant del Partit Popular. Segons ha explicat aquest dijous la vicesecretària general de la formació, Eva Ortiz, Domínguez abandona el partit per la seva investigació en el cas Taula però no deixarà el seu escó a les Corts. Segueix així l'estratègia de Rita Barberá al Senat.

D'aquesta manera, Miguel Domínguez passarà a formar part del grup de no adscrits del Parlament valencià, del qual ja forma part l'exdiputada de Podem, Covadonga Peremarch. Amb la sortida de Domínguez, el PP es quedarà amb 30 diputats.

stats