País Valencià 29/11/2021

El TSJPV autoritza la implantació del certificat covid al País Valencià

El document es reclamarà en espais amb aforaments de més de 50 persones

Ara
2 min
El certificat covid serà imprescindible per accedir a bars i restaurants.

ValènciaLa secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha autoritzat la implantació del certificat covid obligatori per entrar a l'interior de bars, restaurants, locals d'oci i espais destinats a activitats recreatives i d'atzar amb aforaments superiors a 50 persones com havia sol·licitat el Consell. També es demanarà el document per visitar centres hospitalaris i residències, així com per a esdeveniments, celebracions i festivals de música, tant en espais tancats com a l'aire lliure, quan no sigui factible l'ús de la mascareta en tot moment.

La sala considera que es tracta d'una mesura “equilibrada”, perquè se'n deriven “més beneficis per a l'interès general –contenció de la pandèmia– que perjudicis sobre altres béns o valors en conflicte”, al mateix temps que compleix el “judici constitucional de proporcionalitat”. 

Els magistrats argumenten que l'exigència del certificat de vacunació, la presentació de prova diagnòstica negativa (PCR o test d'antígens) o justificant d'haver passat la malaltia per accedir a determinats establiments són mesures idònies per reduir el risc de transmissió del virus en els interiors d'aquells llocs on, per la seva idiosincràsia, no sigui possible fer un ús continu de la mascareta.

La resolució al·ludeix també a les dades científiques recollides en l'informe epidemiològic aportat per la Generalitat, que avalen que el risc d'infecció és menor entre vacunats que entre no vacunats i que, en cas d'infecció, la transmissió del covid-19 té una incidència més lleu entre persones vacunades.

El tribunal també destaca que l'exigència del certificat pretén evitar que s'arribi “a l'escenari de noves restriccions de drets fonamentals molt més intenses de la que ací es tracta” i subratlla que l'anunci de la seva implantació ja ha incentivat la vacunació. La mesura resulta igualment proporcionada –prossegueix la sala– perquè “a penes produirà afectació a l'activitat econòmica” i fins i tot “pot facilitar-la”, de manera que obté “un bon encaix de les dues peces més importants (salut i economia –per aquest ordre–) d'aquest insòlit trencaclosques que representa l'actual pandèmia”.

“El nostre alt tribunal entén que aquest tipus de mesura suposa una limitació tènue de determinats drets fonamentals que, en ser enfrontada amb la poderosa presència d'altres drets fonamentals –com la vida o la protecció de la salut–, aporta una justificació objectiva i raonable per a la seva adopció”, conclou la resolució.

La mesura estarà en vigor durant 30 dies després de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), prevista per a aquesta setmana.

stats