Memòria històrica
País Valencià 24/11/2022

El TSJPV permet la celebració d’un homenatge a José Antonio Primo de Rivera a Alacant

L'acte està convocat per Falange i havia estat prohibit per temor a aldarulls per la presència de persones contràries a la celebració

Ara
2 min
La tomba de José Antonio Primo de Rivera

ValènciaLa secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha anul·lat la decisió de la Subdelegació del govern espanyol de prohibir un homenatge de la Falange a José Antonio Primo de Rivera, fundador del partit, que es durà a terme aquest dissabte 26 de novembre a Alacant.

La sala ha estimat el recurs de la formació d'inspiració feixista contra la decisió de l'administració, que havia basat la seva negativa en un informe de la Comissaria Provincial d'Alacant. En el document, la Policia Nacional va apuntar la possibilitat que durant l'homenatge es produïssin problemes d'ordre públic per la presència de persones contràries a l'acte. Tant el ministeri fiscal com l'Advocacia de l'Estat es van mostrar en contra d'autoritzar la marxa.

Falange va recórrer la decisió en considerar que no hi havia raons "fundades" per a aquests dubtes i que no es tractava d'un argument "consistent", ja que serviria per prohibir qualsevol manifestació. Així ho ha cregut també el TSJPV, que ha destacat que els dubtes sobre una possible pertorbació de l'ordre públic per part de tercers al·legats per la Policia Nacional "no poden preponderar davant la necessitat de fer prevaldre la tutela d'un dret fonamental" com és el de manifestació. A més, el tribunal ha imposat el pagament de les costes processals a l'administració per una quantitat màxima de 1.000 euros per les despeses de totes les parts.

En la seva resolució, la sala contenciosa administrativa ha adduït que la jurisprudència del Tribunal Constitucional sosté que per prohibir un acte com el convocat serien necessaris indicis d'aldarulls més clars i "expressats amb major certesa". "És evident que l'exercici d'un dret no pot dependre de la voluntat de tercers contraris al partit que convoca la manifestació", subratlla l'alt tribunal, que afegeix que si el dret de manifestació "depengués de la voluntat dels contraris que l'entorpiren, cap manifestació podria celebrar-se".

La marxa té previst concloure al cementiri de la ciutat, al costat de la tomba on en el seu moment es van enterrar les restes del fundador de la Falange el 20 de novembre del 1936, quan tenia 33 anys, després de ser condemnat per un delicte de rebel·lió militar. Les seves restes van ser traslladades el 1939 al monestir d'El Escorial i posteriorment a la basílica del Valle de los Caídos.

Recentment, la família de José Antonio Primo de Rivera ha iniciat els tràmits per exhumar les seves restes del Valle de los Caídos perquè, segons la nova llei de memòria democràtica , es convertirà en un cementiri laic. 

stats