País Valencià 18/09/2017

S'esvaeix la unitat per reclamar un finançament just per al País Valencià

Intersindical acusa CCOO i UGT de "marginar" a la resta d'organitzacions

Daniel Martín
3 min
El secretari general de CCOO, Arturo León (esquerra) i de la UGT, Ismael Sáez.

ValènciaLa unitat no ha estat precisament una de les virtuts de les quals la societat valenciana ha pogut presumir històricament. Les tensions de caràcter identitari i la pressió que ha patit per part dels agents polítics i econòmics de l'Estat, sempre atents per evitar que el País Valencià se sumi a projectes polítics que qüestionin el repartiment del poder vigent, han afeblit un territori que, tot i tenir una renda per càpita 12 punts per sota de la mitjana espanyola, és un contribuent net en el sistema de finançament. Una circumstància a la qual cal sumar un dèficit històric en les inversions que rep per part de l'administració central.

Precisament, per denunciar aquesta situació, diferents actors polítics i socials, entre ells, el govern valencià, han cridat a manifestar-se el proper mes d'octubre per reivindicar de forma conjunta la fi del que descriuen com "maltractament econòmic". La il·lusió de la unitat però, s'ha esvaït ràpidament. Si fa unes setmanes el Partit Popular ja va anunciar que no participaria en la protesta, i ara fa uns dies la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) va comunicar que tampoc hi serà perquè "no hi ha consens entre els partits polítics"; avui ha arribat el torn de l'enfrontament entre els sindicats. Així doncs, i just en el dia que CCOO i UGT han anunciat la data de la manifestació els valencians han assistit a una nova picabaralla entre ambdues entitats i la Intersindical Valenciana.

UGT i CCOO, i de la mà dels seus dos màxims dirigents, han desvetllat que la convocatòria tindrà lloc el proper 28 d'octubre. Ho fan fet després de defensar que el manifest i les seves reivindicacions busquen "unir els valencians, independentment d'ideologies, davant el problema de la manca de recursos". Així ho ha dit el secretari general de CCOO, Arturo León, qui ha subratllat que la manifestació "no és el final de res, sinó una parada més en el camí. El final arribarà quan el País Valencià tingui un finançament adequat".

El secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha afegit que la convocatòria "no va contra ningú i allò que vol és reivindicar el que ens correspon". Sáez també ha assegurat que el manifest s'ha confeccionat perquè sigui "el més asèptic possible i reculli el suport de tots els partits".

"Marginació de la pluralitat"

La convocatòria però, ha estat criticada per la Intersindical Valenciana que, tot i compartir l'objectiu, ha denunciat que, "com la immensa majoria de les entitats que constitueixen el teixit de la societat civil organitzada, no hem estat citats a cap reunió per debatre el manifest. Aquesta forma d'actuar margina a les entitats representatives de la pluralitat de la societat valenciana que han estat, des de sempre, reivindicant un finançament valencià".

El sindicat valencianista també ha remarcat la seva negativa a "signar manifests «asèptics que no van contra ningú», que no exigeixen responsabilitats i que no posen l'accent en els problemes reals que se'n deriven de l'infrafinançament valencià, l'espoli fiscal i el menyspreu al nostre autogovern".

L'espoli fiscal és la conseqüència de les polítiques antivalencianes del govern espanyol, amb la connivència activa de la patronal valenciana que, durant anys, han estat atacant els interessos de les treballadores i treballadors valencians i que ens han empobrit individualment i col·lectiva", han assegurat des de la Intersindical en un comunicat.

Des d'UGT i Comissions Obreres han negat les acusacions i han assegurat que han liderat la convocatòria perquè tenen representació al País Valencià i a la resta de l'Estat. Els dos sindicats han acusat la Intersindical "d'únicament buscar protagonisme".

Precedents al juny

La dificultat en la construcció de la unitat valenciana envers una manifestació que aspira a ser transversal, ja va arrencar al juny quan el govern valencià no es va sumar a la protesta que van convocar diversos partits i sindicats vinculats al nacionalisme valencià. De fet, només hi van assistir els representants del departament d'Hisenda, el conseller, Vicent Soler, i la secretària autonòmica, Clara Ferrando. Així doncs, tres mesos després, les coordenades del tauler polític valencià no semblen haver canviat massa.

stats