País Valencià 26/06/2014

El govern valencià demanarà perdó a les víctimes de l'accident de metro si creuen que Canal 9 no va informar correctament

El vicepresident del Consell, José Ciscar, assegura que "van poder haver-hi errors" en la cobertura de la tragèdia però "en cap cas" intenció de manipular

Europa Press
3 min

ValènciaEl vicepresident del Consell i conseller de Presidència del govern valencià, José Ciscar, ha assegurat aquest dijous que el govern valencià "no té la certesa" que es produïssin errors en la cobertura de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) de l'accident de metro de València ocorregut l'any 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides. Però, ha indicat que si els familiars de les víctimes ho han "percebut" així, el Consell no té "cap problema en demanar disculpes" perquè "entén la seva indignació".

Ciscar s'ha pronunciat d'aquesta manera en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat en les Corts Valencianes, amb motiu de la compareixença sol·licitada pels grups de l'oposició en relació a les denúncies d'extreballadors de RTVV en què asseguraven que es va ocultar i manipular informació sobre l'accident de metro. "Des de la meva experiència i coneixement personal va poder haver-hi errors, però confondre-ho amb una manipulació, no ho tinc gens clar", ha assenyalat sobre aquest tema.

Els portaveus de l'oposició en aquesta comissió han recordat que les denúncies d'extreballadors assenyalen que des del Consell, i concretament l'actual president de les Corts, Juan Cotino, "va ordenar silenciar informacions".

A més, han assenyalat que les víctimes del metro "no van sortir en RTVV fins al final, a última hora i per una finestra", en relació a la participació de la presidenta de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J), Beatriz Garrote, en l'últim programa abans del tancament de la televisió autonòmica, quan estava "alliberada del control polític".

El portaveu adjunt d'Esquerra Unida, Ignacio Blanco, considera que "cal ser molt cínic per dir que la manipulació en la informació de l'accident és una percepció de les persones que van perdre familiars" en l'accident. Així mateix, ha ressaltat que en aquells dies es va realitzar un "tractament secundari de l'accident de metro perquè van donar més ressò a la visita del Papa" i, a més, "el tractament va ser manipulador amb solament la versió oficial del Consell" que ho va tractar de "imprevisible i inevitable".

El conseller ha argumentat que el tractament informatiu de grans tragèdies "és molt complicat" i "si qualsevol de nosaltres haguéssim tingut familiars entre les víctimes, qualsevol cobertura ens hagués semblat insuficient i incompleta i qualsevol error en el tractament informatiu de l'accident podria ser percebut com una autèntica tragèdia".

"No tenim la certesa que fos així, però si les víctimes ho han percebut així el Consell entén la indignació que poden sentir i si així ho perceben, no tenim problemes en demanar disculpes per això", ha agregat. Després d'això, ha insistit que "no es va donar cap tipus de consigna en els informatius" i que "segur que va poder haver-hi errors en la cobertura, però d'aquí a dir que va haver-hi manipulació, dista molt".

Ciscar també ha recordat que alguns dels extreballadors de RTVV que han denunciat manipulació en la cadena autonòmica eren responsables d'informatius en aquell moment. "Si diuen que va haver-hi pressions, que acudeixin a la Justícia" però "no és de rebut que diguin que si va haver-hi ingerències, triguin set anys en dir-ho", ha lamentat. Per tot el que s'ha dit, Ciscar ha argumentat que "hi ha moltes incerteses i massa dubtes raonables com per acceptar" les denúncies de l'oposició.

Assessors de Radiotelevisió Valenciana

D'altra banda, el diputat socialista Josep Moreno ha acusat a Ciscar de "haver ordenat" que 16 assessors de RTVV, amb una clàusula que lligava la vigència del lloc mentre el llavors director general de l'ens José López Jaraba continués en el seu càrrec, es mantinguessin després del cessament d'aquest últim.

"Van tramar per oblidar acomiadar a 16 assessors" i "la factura d'aquest oblit" va ascendir a 395.000 euros en indemnitzacions, al que cal sumar el cost de l'any i mig que han estat contractats de manera improcedent en RTVV –des de desembre de 2012 a maig de 2014–, que sumen de 783.000 euros, ha dit. "L'oblit ordenat dels assessors endollats ens ha costat un milió d'euros", ha asseverat.

En resposta, el vicepresident José Ciscar ha dit que "és responsabilitat de RTVV la seva contractació i acomiadament". A més, "no he dit mai a cap director de RTVV o qualsevol empresa pública a qui havia de contractar ni acomiadar", ha declarat sobre aquest tema.

stats