Calendari electoral
País Valencià 28/03/2023

Ximo Puig confirma que les eleccions a les Corts Valencianes tindran lloc el 28 de maig

Des del PSPV i Compromís consideren que els beneficia coincidir amb els comicis municipals

2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

ValènciaEl cap del Consell, Ximo Puig, ha confirmat aquest dilluns que les eleccions a les Corts Valencianes tindran lloc el 28 de maig coincidint amb els comicis municipals.

El dirigent socialista ho ha dit en una entrevista a À Punt, en una declaració en la qual també ha detallat que la convocatòria oficial tindrà lloc entre aquest dijous i dimarts de la setmana que ve, quan es compleixen quatre anys de la celebració de les eleccions del 28 d'abril del 2019. 

La decisió de Puig, que es donava per feta des de fa mesos, suposa prescindir de la "visibilització" dels comicis valencians, ja que el 28 de maig coincidiran amb els de la majoria de comunitats autònomes. Precisament aquesta diferenciació és l'argument que el cap del Consell va fer servir ara fa quatre anys per defensar-ne l'avançament i fer-les coincidir amb les eleccions estatals. Es va tractar d'una decisió polèmica perquè no va comptar amb el suport de Compromís, l'aleshores únic soci dels socialistes al Consell, atès que en la legislatura passada Unides Podem va preferir el paper de soci parlamentari i va rebutjar formar part de l'executiu.

El març del 2019 els valencianistes van acusar Puig de prendre la decisió de forma autònoma i Mónica Oltra, la líder de la coalició taronja en aquell moment, va criticar que el govern del Botànic hagués aprovat 5.746 decisions per unanimitat i que la de l'avançament electoral fos "l'única" que no va aconseguir el suport de tots els consellers. Aquell enfrontament va obrir una ferida entre Puig i Oltra que ja mai es va tancar.

Ara les eleccions a les Corts Valencianes tornaran a coincidir amb les municipals en una circumstància que el PSPV, però també Compromís, consideren que els beneficia per la seva forta implantació municipal segons han reconegut en algunes declaracions públiques. No obstant això, hi ha alguns analistes que defensen que la seva celebració juntament amb els comicis de la resta de comunitats autònomes pot dificultar la reelecció de l'actual majoria progressista, atès que els debats estatals poden invisibilitzar la gestió duta a terme al País Valencià durant els últims vuit anys i polaritzar els comicis.

stats