País Valencià 26/05/2016

Ximo Puig i l'arquebisbe Cañizares polemitzen arran les declaracions del cardenal sobre "l'imperi gai"

El president rebutja les declaracions del cardenal, que assegura en un comunicat que defensar la família cristiana no és ser homòfob

Efe
3 min
El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, durant la conferència pronunciada al Foro Europa Tribuna Mediterránea. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha rebutjat avui les declaracions de l'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, en les quals defensava la família tradicional enfront de "l'imperi gai", que ha considerat "impròpies de qui ostenta tan alta responsabilitat". Puig ha realitzat aquestes declaracions en la sessió del control al govern que s'ha celebrat avui en les Corts Valencianes, en resposta a una pregunta del portaveu de Compromís, Fran Ferri, sobre les declaracions "homòfobes i sexistes" de Cañizares.

En una missa celebrada la setmana passada a València, el cardenal Cañizares va defensar el "bé preciós de la família cristiana" davant el que va ratllar "d'escalada contra ella de dirigents polítics, l'imperi gai i certes ideologies feministes".

Ximo Puig ha assegurat que el seu govern "està amb les víctimes de l'odi i per la llibertat, el respecte i la convivència. Cadascun pot voler a qui vulgui, em preocupen els que no volen a ningú", ha afirmat el president. El cap del Consell ha lamentat les paraules del cardenal i li ha retret que "fomentar l'odi entre les persones no és gens cristià".

Segons el president de la Generalitat, "la majoria de cristians rebutgen" les declaracions de Cañizares, "perquè molts van lluitar per consolidar una societat oberta i inclusiva". "Jo em sento més representat amb el papa Francisco, que en ser preguntat per l'homosexualitat va respondre: qui sóc jo per jutjar", ha conclòs Puig.

Cañizares nega haver estat homòfob

Per la seva banda, el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, s'ha preguntat aquest dijous si "és homófobo defensar la família" cristiana com va fer en la seva homilia del passat dia 18, quan va alertar de l'actitud contra ella per part de "forces polítiques", de "l'imperi gai" i d'ideologies de "feminisme radical" i de gènere.

L'arquebisbat ha pujat al seu web el text íntegre de l'homilia "En defensa i suport de la família" que Cañizares va pronunciar en la capella de la Seu de Santa Úrsula de la Universitat Catòlica de València, en la clausura del Curs de l'Institut Juan Pablo II, d'estudis sobre la família, i de la qual va informar posteriorment l'agència de notícies de l'arquebisbat.

Al costat del text de l'homilia s'inclou una nota del cardenal en la qual demana públicament a "juristes qualificats i objectius, sense prejudicis de cap tipus i imparcials", que jutgin si en la seva al·locució de la setmana passada "es conté alguna cosa que va contra la llei i que provoqui odi contra persones o grups socials determinats, o que es pugui considerar homòfob tant el text com el seu autor".

El diputat de Compromís, Fran Ferri, li ha col·locat al president Ximo Puig una polsera amb l'arc de sant Martí per visualitzar els drets LGTB.

En la seva nota, l'arquebisbe assegura que "la censura i la condemna" que ha sofert "en alguns mitjans, per alguns grups i per alguns polítics, fan pensar en etapes superades de la nostra història passada, però encara recent, en què se censuraven i condemnaven algunes homilies i a alguns predicadores". Cañizares conclou el seu escrit amb una pregunta: "És homòfob defensar la família?".

Segons pot llegir-se ara al seu web, Cañizares va dir: "La família es veu aguaitada avui, en la nostra cultura, per un sense fi de greus dificultats, al mateix temps que sofreix atacs de gran importància, que a ningú se'ns oculta. Aquí tenim legislacions contràries a la família, l'acció de forces polítiques i socials, a la qual se sumen moviments i accions de l'imperi gai, d'ideologies com el feminisme radical o la més insidiosa de totes, la ideologia de gènere".

També va afirmar: "La promoció i defensa de la família, basada en el matrimoni únic i indissoluble, és la base d'una nova cultura de l'amor. És el centre de la nova civilització de l'amor. El que és contrari a la civilització de l'amor, i per tant a la família, és contrari a tota la veritat sobre l'home i al mateix home, constitueix una amenaça per a ell".

Després de fer-se públiques les paraules de l'arquebisbe, institucions públiques, col·lectius socials i organitzacions sindicals van reprovar les seves declaracions i fins i tot van anunciar la presentació de denúncies en considerar que incitaven a l'odi i eren homòfobes.

stats