Pirineus 19/03/2021

Creen una comissió per regular els usos del congost de Mont-rebei

Es farà un Pla d'Usos per trobar solucions als problemes de seguretat i massificació

ARA Pirineus
2 min
Excursionistes al congost de Mont-rebei

Sant Esteve de la SargaLa Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei ha quedat constituïda aquest divendres a la Diputació d'Osca en una primera reunió de treball amb l'empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d'Usos per establir una estratègia d'actuació i gestió integral de l'entorn de l'embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei. La Comissió la conformen el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homònim d'Osca, Miguel Gracia; l'alcalde de Sant Esteve de la Sarga i president del Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà, Jordi Navarra; l'alcalde de Bonansa i president de la comarca de la Ribagorça, Marcel Iglesias; el director general d'Ordenació del Territori del Govern aragonès, José Manuel Salvador Minguillón, i el cap de la secció de Biodiversitat i Medi Natural de Lleida de la Generalitat, Xavier Marco. A més, també hi han assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella.

El president Joan Talarn ha destacat que el congost és un valor econòmic comú d'ambdues comunitats que ha de poder continuar sent-ho i que el Pla d'Usos permetrà regular les solucions als problemes de seguretat i massificació dels últims temps. El president de la Diputació d'Osca, Miguel García, ha ressaltat la complicitat i el consens amb tots els municipis del territori per poder avançar en la millora de la gestió de la zona.

Un moment de la reunió de la Comissió de Seguiment del congost de Mont-rebei, a la Diputació d'Osca

L'empresa adjudicatària, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d'Osca, és Prames, SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l'entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.

Aquest Pla d'Usos integral de l'entorn de l'embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat al mes d'agost de 2020, amb l'objectiu de fixar les línies generals d'actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d'aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l'estat geològic de la zona, tal com han explicat des de la Diputació de Lleida.

El Pla d'Usos que ha de redactar Prames, SA, a més de regular els usos turístics de l'entorn i la làmina d'aigua, contempla la realització d'un estudi geològic de les roques, especialment de les zones on estan ubicats els passos de persones, per tal de determinar els riscos d'allaus i proposar diferents mesures correctores que minimitzin els riscos per a les persones.

stats