Pirineus 26/11/2020

La CUP de la Seu denuncia "mala praxi sanitària" a la Llar de Sant Josep

Reafirma que cal intervenir la residència i crear una comissió d'investigació sobre la gestió

Ara Pirineus
3 min
La Llar de Sant Josep de la Seu. / CUP

La Seu d'UrgellLa CUP de la Seu d'Urgell ha emès un comunicat per "denunciar públicament la mala praxi sanitària que s'ha dut a terme a la residència privada Llar de Sant Josep de la Seu d'Urgell per part de la direcció del centre i l'excessiva tolerància del govern municipal". Segons la formació, a l'oposició al consistori urgellenc, "les conseqüències d'aquestes males pràctiques han provocat el brot que es va detectar el 9 de novembre, que ha afectat 56 de les 78 residents, causant la mort de 4 persones, l'ingrés de 2 més, i l'afectació de 14 treballadores fins a dia d'avui".

En aquesta nota s'afirma que "segons ha informat el delegat de la conselleria de Salut per a la coordinació als centres socials residencials de Lleida i Alt Pirineu i Aran, Jesús Sánchez, no hi ha va haver cap sectorització dels espais entre unitats de convivència fins a l'esclat del brot i la intervenció dels professionals de Salut". La situació, després de la detecció del brot, afegeixen, "va requerir la intervenció urgent de la conselleria de Salut, que va enviar noves infermeres i va organitzar el centre per complir els protocols de sectorització i separació dels diferents grups". En el comunicat, afegeixen que segons els ha comunicat el mateix Jesús Sánchez en una reunió, "les unitats de convivència no estaven ben sectoritzades i la falta de personal obligava les professionals a haver de treballar amb tots els suposats grups de convivència. Això va provocar que el brot, inevitable per la gravetat de les dades a la ciutat, s'estengués entre gran part dels residents".

Per tot plegat, des de la CUP han reiterat la demanda que van fer fa pocs dies per tal que la Generalitat intervingui la residència, com ha fet en altres casos, i que es constitueixi una comissió d'investigació al voltant de la gestió de la residència fins a l'esclat del brot, a principis de novembre. També han assegurat que "la CUP de la Seu d'Urgell seguirà denunciant en pròxims comunicats altres greus faltes en la gestió de la residència en el context de la pandèmia de covid-19".

A la nota també s'indica que, a preguntes del regidor cupaire Bernat Lavaquiol, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, "ha negat que abans del brot de novembre se celebressin misses a la capella del centre amb els residents i ha assegurat que la mare superiora i directora de la residència, María Rosario Fernández, va vetllar pel compliment de l'obligatorietat de portar la mascareta de protecció en tots els espais per part de les monges de la residència i les mateixes residents".

Resposta de l'equip de govern

Per la seva banda, i d'acord amb les valoracions de la reunió mantinguda aquest dimecres amb Jesús Sánchez, Jordi Fàbrega considera que ja s'ha aconseguit estabilitzar el brot, ja que en el nou cribratge realitzat aquest dilluns només hi han aparegut dos positius, fet que demostraria que s'ha aturat la propagació del virus. En declaracions a Ràdio Seu, l'alcalde ha recordat que sempre que es fan cribratges com aquest els resultats es comencen a veure al cap d'uns quinze dies, i ha conclòs que la sectorització de l'edifici ara fa dues setmanes ha permès que l'impacte del brot no fos més greu. Pel que fa als positius que no han estat traslladats a fora de la Llar de Sant Josep, s'ha explicat que la majoria són asimptomàtics o bé presenten símptomes lleus, semblants als d'un refredat. En tot cas, Fàbrega ha matisat que cal seguir cada cas "amb molta cura" pel fet que tots els usuaris són gent d'edat avançada.

stats