Pirineus 05/01/2021

Diversos representants polítics pirinencs reclamen que el confinament sigui comarcal

Denuncien que el confinament municipal penalitza territoris poc poblats i dispersos

G.l.t.
3 min
Un control de mobilitat dels Mossos a Sort, aquest divendres. / ACN

SortDiversos representants polítics de l'Alt Pirineu han fet notar la seva indignació les darreres hores arran de la decisió de la Generalitat de tornar al confinament municipal durant almenys 10 dies, a partir del 7 de gener. A través de les xarxes socials, han reclamat al govern que mantingui el confinament comarcal, per no penalitzar territoris rurals, amb pocs habitants i la població molt dispersa, fet que obliga els seus habitants a desplaçar-se sovint a poblacions veïnes per abastir-se de béns o serveis.

En aquest sentit, les alcaldesses i alcalde de l'Alta Ribagorça han fet pública una declaració institucional amb l'objectiu de mostrar el descontentament davant les noves mesures sanitàries contra el covid-19 que preveuen el confinament municipal. Totes les alcaldies del territori i la presidència del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça insisteixen a demanar "una major flexibilitat horària en zones rurals, ja que el confinament municipal ofega l'economia local i impossibilita a molts ciutadans l'accés als serveis bàsics".

Els representants institucionals consideren "bàsica la mobilitat dins el territori i en zones limítrofes, ja que del contrari aïllen la població i impedeixen un desenvolupament social adequat". Així mateix, entenen que "calen aplicar mesures de xoc per fer front una corba de contagis que no fa més que augmentar, però demanen no generalitzar i analitzar les peculiaritats de cada territori per evitar un perjudici, davant territoris com el nostre, amb una economia ja de per si molt debilitada des de l'inici de la pandèmia".

Per la seva banda, i després de reunir els respectius consells, la totalitat dels alcaldes dels Pallars Jussà i Sobirà han acordat per unanimitat adreçar una petició al Govern de la Generalitat per modificar l'abast del confinament i la mobilitat a fi que en lloc de ser una restricció municipal sigui comarcal i, si la mesura continua, que el Govern informi de quins recursos destinarà als Pallars per tal de pal·liar l'efecte d'aquestes mesures.

Els presidents del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i del Pallars Jussà, Carles Isus i Josep Maria Mullol, respectivament, han convocat aquest dilluns a la tarda als corresponents Consells d'Alcaldes de les dos comarques per demanar la modificació de les restriccions que s'implantaran el proper dia 7 de gener.

Remarquen que les extenses comarques dels Pallars ocupen un total de 2.723 km2, amb 234 nuclis de població i 29 municipis, que actualment compten amb aproximadament uns 22.000 habitants, dels quals el 50% viuen en 3 grans poblacions. "Aquesta realitat comporta que molts habitants necessitin desplaçar-se a un altre municipi per rebre la major part dels serveis bàsics, ubicats a la capital de la comarca, en un municipi que no és el seu", afegeixen.

Així doncs, per tal de garantir l'accés de tots els veïns de la comarca als equipaments sociosanitaris, culturals i comercials que necessitin, els consells sol·liciten que es modifiqui l'abast del confinament i que en lloc de municipal, "que agreujaria la precarietat econòmica i social que estem patint, la mobilitat passi a ser comarcal per als pallaresos".

Per la seva banda, l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, i l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, han fet incidència a través de les xarxes socials en els pocs casos que hi ha al Pallars Sobirà.

També ha mostrat la seva indignació a través de les xarxes socials l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó. "Es pot entendre perfectament la dificultat de gestió en una pandèmia com l'actual, el que no es pot entendre és com està actuant el nostre govern. No poden ficar la nostra comarca al mateix sac", ha lamentat, tot afegint que "aquest és un resultat més de la desconeixença del nostre territori i de com actuen i decideixen sobre nosaltres. A l'hora de repartir en inversions sí que poden comptar els habitants per m2 i així estem de desfavorits respecte a altres comarques. Ara, en canvi no es valora com estem, com vivim i les conseqüències que comportarà per a la nostra comarca un confinament municipal. Molta força a tots els sectors, el futur ens serà molt dur". També s'hi ha referit l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega.

Més enllà dels representants polítics, diversos pirinencs i pirinenques han mostrat el seu descontentament pel nou confinament municipal, com l'exdiputada aranesa Mireia Boya, que ha criticat la "lògica urbanocèntrica de les mesures del Procicat".

stats