Pirineus 20/01/2021

Les estacions d'esquí seguiran obertes tot i el manteniment del confinament municipal

La CUP reclama que en municipis de menys de 500 habitants el confinament sigui comarcal

Ara Pirineus
2 min
Esquiadors a Portainé, el primer dia de vigència de l'actual confinament municipal. / ACN (Marta Lluvich)

La Pobla de SegurEl president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, ha dit que les estacions d'esquí seguiran obertes tot i que el PROCICAT hagi allargat el confinament municipal dues setmanes més. Durant una visita a la Pobla de Segur, i en declaracions recollides per l'ACN, Font ha explicat que aquesta decisió s'ha pres de manera consensuada entre les estacions d'esquí públiques i les privades i ha afegit que, de la mateixa manera, que es va fer amb l'obertura es farà amb el tancament i totes ho faran el mateix dia. Mentre només poden anar a esquiar els veïns del municipi d'una estació d'esquí, els operaris segueixen tractant la neu per tenir les pistes en condicions quan es passi a confinament comarcal i més gent pugui anar a esquiar.

La decisió de mantenir el confinament municipal, però, és un cop dur per a diversos sectors econòmics de comarques com les del Pirineu, entre ells el de l'esquí. Alguna estació, com la de Tuixent-la Vansa, ja han reaccionat a través de les xarxes socials.

La CUP també demana el confinament comarcal en zones rurals

Encara en relació a la qüestió de les mesures restrictives per frenar la pandèmia, després de coneixer-se l'ampliació del confinament municipal almenys dues setmanes més, la CUP ha emès un comunicat on proposa substituir el confinament municipal per comarcal als municipis amb menys

de 500 habitants. D'aquesta manera, se suma a altres formacions, com el PSC o el PDeCAT, que darrerament també han demanat a l'executiu català que permeti la mobilitat comarcal a les zones rurals.

Des de la formació anticapitalista han instat al govern de la Generalitat a aplicar mesures sanitàries tenint en compte les diferents realitats territorials vinculades a la densitat demogràfica, als lligams socio-econòmics i a les diverses situacions sanitàries. La formació ha recordat que els veïns i veïnes de moltes poblacions petites de les zones rurals de Catalunya necessiten desplaçar-se regularment a altres municipis per qüestions del dia a dia. Per aquest motiu, han criticat les darreres restriccions dictades per la Generalitat de Catalunya, en considerar que són "una vegada més, mesures urbanocentristes i no tenen en compte la realitat d'una gran part del país". "Les zones rurals, amb molta menys població, han d'acceptar mesures que són absolutament desproporcionades per la realitat que tenen", han afegit.

Per altra banda, i tenint en compte que en localitats de baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades de risc sense que la situació sigui de gravetat, la CUP ha proposat una diferent interpretació de l'índex de risc i que s'apliqui un altre indicador que s'aproximi més a les realitats de baixa densitat poblacional.

Pel que fa a les mesures en educació, atès que moltes de les escoles rurals de primària

tenen ràtios que han configurat un o dos grups de convivència màxim, i en la majoria dels

casos corresponen als mateixos nens i nenes que viuen al poble i desenvolupen les

activitats extraescolars, la candidatura proposa que als micropobles, les activitats

extraescolars es puguin realitzar tant en els centres educatius com en els equipaments

municipals.

En últim lloc, la formació proposa eliminar les restriccions horàries i mantenir les

restriccions d'aforament en els bars, restaurants i cafeteries dels micropobles, ja que en

aquests municipis no hi ha risc d'aglomeracions.

stats