Pirineus 11/03/2021

La mobilitat amb Andorra seguirà limitada a l'Alt Urgell

La flexibilització del confinament comarcal no preveu permetre la lliure circulació amb la resta de Catalunya

Guillem Lluch Torres
3 min
Vehicles creuant la frontera hispanoandorrana, aquest dilluns. / ACN

La Farga de MolesLa flexibilització del confinament comarcal que entrarà en vigor dilluns, anunciada aquest dijous per part de la Generalitat, no permetrà la lliure circulació entre Catalunya i Andorra. D'aquesta manera, únicament se seguirà permetent la lliure mobilitat entre territoris als residents d'Andorra i l'Alt Urgell. Així ho ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa d'aquest dijous al migdia on s'ha anunciat la flexibilització de diverses mesures relacionades amb la mobilitat, entre altres.

Vergés ha deixat clar que "mantenim el diàleg" i, igual que no cau del tot el confinament comarcal, sinó que es permet la mobilitat fora de la comarca només si es fa dins de la mateixa bombolla de convivència, "hem de ser molt prudents i veure com avancem les pròximes setmanes". Vergés ha afegit que "no podem especular en aquest cas". Ha remarcat que el grup de treball amb Andorra "està constituït i el diàleg hi ha de ser sempre, però sense especular què podria passar i quan podria passar, per no generar divergències o injustícies amb diferents territoris".

A diferència de la situació de lliure circulació entre l'Alt Urgell i Andorra, el manteniment del confinament perimetral de Catalunya fa que la mobilitat segueixi limitada en altres territoris pirinencs amb molta mobilitat fronterera, com Cerdanya, l'Aran o la Ribagorça.

Preguntat per la possibilitat d'anar a segones residències o a establiments hotelers, el conseller de l'Interior, Miquel Sàmper, ha deixat clar que es mantindran els controls policials i que caldrà seguir portant certificats d'autoresponsabilitat, acompanyats dels documents que acreditin la condició de bombolla de convivència. Una manera de demostrar-ho, ha indicat, són els certificats de convivència que expedeixen els ajuntaments.

Andorra demana explicacions

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha reaccionat amb resignació i amb un punt crític la decisió anunciada aquest dijous pel govern català d'excloure Andorra de la llibertat de moviment per les carreteres catalanes. “Aspiràvem que tan bon punt Catalunya passés al confinament perimetral, com a conseqüència de l'assimilació a l'Alt Urgell, era legítim que nosaltres també ens en poguéssim beneficiar", ha afirmat a la televisió andorrana.

El dirigent ha explicat que ja van demanar formalment a la Generalitat, el 19 de febrer, que continués l'assimilació quan se suspengués el confinament comarcal. “Ara toca demanar explicacions perquè ens diguin el motiu pel qual no han atès la nostra reivindicació, tenint en compte les nostres dades sanitàries molt favorables i que hem estat molt lleials i molt generosos, particularment amb l'Alt Urgell”, ha dit, per concloure que “se'ns fa difícil d'entendre com la Generalitat no acaba d'estar a la recíproca” i remarca que “la diferència de tractament entre Catalunya i França esdevé cada cop més cridanera”. Espot ha conclòs que la decisió catalana “mereix ser reconsiderada”.

El Conselh Generau d'Aran insta a la Generalitat a fer complir les noves mesures

Per la seva banda, el Conselh Generau d'Aran ha demanat a la Generalitat que es facin complir les noves mesures establertes i ha lamentat "que no s'hagi respost a les peticions i inquietuds que el govern aranès li ha dirigit sobre aquest assumpte en els últims mesos". En aquest sentit, el Conselh Generau d'Aran lamenta "la falta d'interlocució per part de la Generalitat de Catalunya, que no ha donat resposta oficial a les peticions presentades als consellers de Salut, Educació, Presidència i Interior, així com al president en funcions de la Generalitat, en les quals, entre altres accions concretes, sol·licitava poder conèixer els plans de flexibilització de les mesures per a la Val d'Aran, davant l'alta incidència de covid-19 al nostre territori".

stats