El Govern aixecarà el confinament comarcal a partir de dilluns

El comerç no essencial també reobrirà els caps de setmana

5 min
Un control de mobilitat dels Mossos a l'Aran

BarcelonaEl Govern relaxarà les restriccions a la mobilitat a partir de dilluns que ve i, de moment fins al 29 de març, permetrà els desplaçaments fora de la comarca de residència sempre que es facin amb els grups bombolla, és a dir, les persones convivents. "Mantenim el perímetre comarcal, però el fem permeable i permetem les sortides en grups de convivència", ha matisat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha posat d'exemple fer excursions per recuperar certs aspectes de “la vida perduda" per la pandèmia. Amb tot, ha advertit que la relaxació de les restriccions en la mobilitat no pot traduir-se en un augment de les trobades socials. "Cal evitar-les, no és una obertura pensada per fer reunions amb amics, però tot el que fem dins o fora de la comarca, amb la bombolla o no, s'ha de fer protegint-nos i protegint els altres", ha afirmat la consellera. Per exemple, si es fan les trobades, fer-les a l'aire lliure i evitant activitats que impliquin treure's la mascareta, com àpats.

"El confinament s’estén des de l’octubre, amb l'excepció puntual del Nadal. Som conscients que estem limitant drets i llibertats i volem aixecar les limitacions com més aviat millor, però per a això necessitem la complicitat de tothom”, ha defensat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. A més de flexibilitzar la mobilitat a les portes de la Setmana Santa, el Procicat també ha acordat que el comerç no essencial pugui reobrir els caps de setmana amb una superfície límit de 800 metres quadrats.

Vergés: "Permetem la mobilitat amb la bombolla de convivència, obrirà el comerç el cap de setmana i les grans superfícies de fins a 800m2"

Fins ara les botigues només podien obrir fins als 400 metres quadrats i entre setmana. Sigui com sigui, a partir de dilluns, tots els locals podran obrir però hauran de complir amb un aforament màxim del 30%. Els comerciants catalans han celebrat la decisió del Procicat: PimeComerç, Barcelona Oberta, Comertia i Barcelona Comerç consideren que l'obertura del comerç els caps de setmana era una necessitat per poder desenvolupar la seva activitat i facturar també els dissabtes, que representen el 16 i el 20% de la seva facturació setmanal.

El Govern també autoritzarà la represa de totes les activitats esportives sub-16 i permetrà l'assistència de públic en seients preassignats: en un 50% de l'aforament si se celebra a l'aire lliure i del 30% si és en espais interiors. En aquesta flexibilització no s'inclouen els partits de futbol o bàsquet de lligues estatals o internacionals, que se seguiran disputant sense públic per prohibició expressa dels organismes organitzadors.

L'executiu recomana que només se celebrin les activitats esportives imprescindibles i que les que siguin menys urgents es reactivin després de la Setmana Santa. “A poc a poc podem anar recuperant activitat per als propers 14 dies i les volem mantenir més enllà d’aquestes dues setmanes, però tots hem de ser molt curosos”, ha afirmat la consellera Vergés.

Reobren les sales de joc

La setmana que ve reobriran també les sales de joc, els bingos i els casinos amb un aforament del 30% -amb un màxim de 100 persones, que pot ampliar-se fins a les 250 si no se supera el límit d'aforament- i sempre que es compleixin unes condicions de ventilació òptimes. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha subratllat que aquests locals no podran oferir serveis de restauració, hauran de controlar els fluxos d'entrada, ja que els grups hauran de ser de màxim sis persones, i garantir que hi ha dos metres de distància entre ells els grups. La patronal del joc privat a Catalunya (Patrojoc) ha celebrat "respirar" després de cinc mesos tancats per la pandèmia, i ha assegurat que els locals disposen de protocols "estrictes" de prevenció que "garanteixen la seguretat de treballadors i clients" i van "més enllà" del que exigeixen les autoritats.

També es permetran les activitats de cultura popular a l’aire lliure, sempre que se celebrin en entorns perimetrats i estàtics o en espais tancats complint amb les mesures de control d’aforament i de ventilació. Els assistents sempre hauran de comptar amb un seient preassignat, unes mesures equivalents a les vigents per a les arts escèniques. S'autoritzen, a més, les gales, entregues de premis i festivals en el sector cultural en teatres, cinemes i auditoris.

No obstant això, es manté intacte el toc de queda (de 22 h a 6 h) i no hi haurà canvis en el sector de la restauració, que pot servir ininterrompudament fins a les 17 h però no pot oferir sopars. Tampoc els restaurants dels centres comercials podran reobrir encara, i el Gremi de Restauració de Barcelona ha lamentat la "prolongació del càstig" al sector i els ha acusat d'"allunyar la recuperació". "Castigar d'aquesta manera la restauració és del tot irresponsable", ha lamentat el director del Gremi, Roger Pallarols, que assegura que s'està abocant a la ruïna molts negocis "sense cap argument de pes".

Revisió abans de Setmana Santa

El Govern vol que aquestes mesures estiguin vigents de cara a la Setmana Santa, entre el 26 de març i el 9 d'abril, però s'ha posat com a límit el 29 de març per decidir si cal endurir les restriccions de nou, si pot mantenir-les o, fins i tot, flexibilitzar-les. Les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat van pactar ahir el tancament perimetral per limitar els desplaçaments entre territoris, amb l’excepció de les Balears i les Canàries, i limitar les reunions i trobades familiars i socials a un màxim de quatre persones en espais tancats, excepte quan visquin junts. En espais privats directament no es permetran reunions amb persones no convivents.

Fins ara la limitació vigent a les reunions a Catalunya era de sis persones, un topall que va defensar Vergés al Consell Interterritorial de Salut. La consellera ha criticat que l'Estat "només es preocupi" de la gestió de la pandèmia durant "les vacances" mentre que la resta del temps "es posa de perfil", però va assegurar que des de Salut no contribuiran "a la confusió a la gent" i que aplicaran la limitació fixada pel ministeri de quatre persones com a màxim.

"Aire i descompressió"

Els responsables de Salut situen els propers dos mesos com a "clau" per al control de la pandèmia i demanen estar "encara més alerta" davant la flexibilització de les mesures. “Ens queden vuit setmanes per davant. Són dos mesos llargs, sí, però les notícies que ens arriben diuen que tindrem vacunes en quantitat suficient per avançar en el pla de vacunació”, ha afirmat Argimon.

Catalunya estima que almenys una de cada cinc persones té algun tipus d’anticòs, sigui per la vacuna o per haver passat la infecció, i ja s'han vacunat gairebé totes les persones en residències, el 65% dels grans dependents i el 59% dels col·lectius essencials.

El secretari de Salut Pública ha explicat que la situació epidemiològica segueix estable -fa dos mesos que la corba baixa, tot i que de forma lenta- i la previsió per als propers tres o cinc dies és que segueixi igual. "Són bones notícies", ha dit. El descens permet “avançar en la normalització de la vida i anar reobrint espais per fer-ho”, segons Argimon.

També el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, havia apuntat a primera hora que hi hauria "aire i descompressió" de cara a la Setmana Santa, i havia assegurat que la gent estaria "contenta" amb les mesures que entraran en vigor. Ara bé, també ha alertat que no es faran "dos passos endavant per haver-ne de fer després quatre enrere". De fet, la pressió assistencial també continua baixant, però és molt alta: hi ha 1.503 pacients ingressats per covid-19 i 471 a les UCI.

Controls policials

Encara que és impossible monitorar tota la població, els Mossos d'Esquadra i les policies locals adaptaran els controls a l'autorització de mobilitat entre comarques i comprovaran aleatòriament si es fan amb la bombolla de convivència. Per fer-ho, podran sol·licitar declaracions d'autoresponsabilitat i certificats de convivència als controls a les carreteres. Cada dia es fan una mitjana de 400 controls policials i el cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, el comissari David Boneta, ha insistit que “es faran controls, com fins ara, a les vies ràpides del país, a tot el que és el perímetre de Catalunya i a les estacions de l'AVE”.

Sobre les dades de la mobilitat, Sàmper ha explicat que s’observa un lleuger increment constant cada setmana d’entre el 2% i el 3% respecte dels dies anteriors, però ha destacat que encara es registra un 15% menys de mobilitat que abans de la pandèmia.

stats