Societat 05/03/2021

La corba de contagis recula tot i el domini de la variant britànica

Catalunya flexibilitza restriccions i se sotmet a una nova prova de foc

3 min
Els indicadors de la pandèmia a 5 de març.

La pandèmia perviu a Catalunya provocant 8.500 infeccions i 180 defuncions a la setmana. Ara bé, tot i ser xifres molt elevades, la corba del coronavirus segueix de baixada. Un descens lent i poc pronunciat, però continuat. Els contagis han caigut un 20% respecte a fa tres setmanes i les morts gairebé s’han reduït a la meitat, passant de 313 a 180. Aquesta última dada es deu en part a la vacunació de la població de residències i els grans dependents, els més susceptibles a patir complicacions i perdre la vida en cas d’infectar-se. “Estem millorant progressivament i segurament ho continuarem fent uns dies més”, diu l’investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC Daniel López. 

No obstant això, l’epidèmia no està sota control i Catalunya no ha sortit de la zona de perill. La variant britànica, que s’ha imposat al país, no ha causat estralls en la corba ara per ara, però la seva major transmissibilitat està afectant famílies senceres, confinant grups escolars a dojo i alentint el descens dels indicadors. A més, Europa està experimentant una nova eclosió de contagis preocupant, després de cinc setmanes de millora, i a Espanya l'epidèmia està a punt d’entrar en fase d’estancament en la majoria de comunitats autònomes, segons va explicar dijous el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón. Una situació que va atribuir a la suavització de les restriccions en bona part dels territoris i que a Catalunya va tenir lloc dues setmanes abans.

A partir de dilluns, per exemple, el Govern aixecarà les franges horàries a la restauració després de dos mesos, per “donar més aire” a un dels sectors més afectats per les restriccions, i ha acordat petites reobertures, com la represa de les competicions federades o la recuperació de les activitats esportives i de memòria per als més grans de 60 anys a l'aire lliure. Tot plegat, segons l'executiu, per rebaixar la tensió social ara que el indicadors ho permeten. Es tracta, però, d'una nova prova de foc, ja que amb la suavització de les mesures augmentarà la interacció social. "Les flexibilitzacions incrementen el risc de tornar a tenir un creixement de la incidència, però no podem saber si aturarà la millora", admet López.

Positivitat al 5%

En els últims 14 dies, Catalunya està diagnosticant 246 casos cada 100.000 habitants, i multiplica per cinc el valor considerat elevat per a la majoria d'experts, que se situa en 50 contagis. Amb tot, la xifra actual suposa una disminució significativa respecte als positius que es registraven fa un mes (323). Tot i que Catalunya està fent menys proves en les últimes setmanes, unes 80.300 menys respecte a la setmana del 9 al 15 de febrer, la taxa de positivitat –la xifra de tests que donen positiu respecte al total de proves fetes– també es redueix a un bon ritme. Ara se situa en 4,9%, just al llindar establert per l’Organització Mundial de la Salut per considerar que un territori té la pandèmia sota control. 

De fet, la taxa de positivitat és un dels indicadors clau per saber si la pandèmia està afluixant: si baixa la xifra de tests, però també baixa la positivitat, es constata que no s’ha reduït l’esforç diagnòstic, sinó que arriben menys persones amb símptomes a fer-se les proves. També la taxa de contagi (R), o velocitat de reproducció del virus, segueix per sota de l’1, concretament al 0,92, i el risc de rebrot continua de baixada, de manera que no hi ha cap senyal que de manera immediata indiqui que la pandèmia s’estigui accelerant. 

Amb tot, les UCI continuen molt plenes, amb 523 malalts de covid ingressats –973 si es tenen en compte els malalts greus d'altres malalties–, i hi ha 1.751 persones hospitalitzades a causa del virus. Els hospitals s'estan buidant molt lentament i, malauradament, aquest divendres s'ha experimentat un repunt d'ingressos a les unitats de crítics, amb vuit malalts nous en un sol dia.

stats