Pirineus 12/05/2021

Netegem la Cerdanya

És trist que alguns siguin tan porcs, però per sort no tothom és igual i alguns creiem que el medi natural cal conservar-lo i cuidar-lo

Enric Quílez Castro
2 min
Enric Quílez

Si passegem per la muntanya o per altres espais del medi natural, no necessàriament gaire propers a les poblacions, trobarem una lamentable constant: estan bruts, plens de deixalles llençades per persones poc cíviques que no respecten allò que a la muntanya (o en general) t'has d'emportar tot el que portis i no s'ha de llançar res.

Per desgràcia és així. Alguns es limiten a llençar una llauna buida de refresc, l'embolcall de l'entrepà o les peles de taronja. Alguns d'aquests residus es degraden de pressa; altres, triguen segles a desaparèixer, com els plàstics i mentrestant, van contaminant. Tots hem sentit a parlar de la presència de microplàstics pràcticament a tot arreu, molt especialment al mar, que és on acaben bona part dels residus que llencem.

Per desgràcia, la cosa és més greu, perquè altres llencen residus en quantitats industrials i de substàncies potencialment perilloses pel medi ambient i per la salut humana. Ho fan amb nocturnitat, d'amagatotis, enmig d'un camp, com si pel fet que quedi lluny de la vista farà que el residu desaparegui. Potser es pensen que algú altre el recollirà, que no és el seu problema.

És per això que sovint sorgeix alguna iniciativa solidària que es dedica a posar una mica d'ordre en aquest desori, ja que no sempre els encarregats oficials de fer-ho, que són les autoritats municipals o comarcals, no ho fan. En aquest marc, ha sorgit la iniciativa de "Netegem la Cerdanya", des de Cerdanya Acció pel Clima (CAC), que pretén reunir un grup de voluntaris el darrer dissabte de cada mes per efectuar accions de recollida de residus en el medi natural de Cerdanya. Anirem informant puntualment, des de les xarxes socials, dels llocs on ens reunirem per anar fent feina.

És trist que alguns siguin tan porcs, però per sort, no tothom és igual i alguns creiem que el medi natural cal conservar-lo i cuidar-lo i malgrat que no és la nostra obligació, decidim invertir unes poques hores del nostre temps en cuidar d'un paisatge i d'un medi que beneficien tothom. Us animem a participar-hi!

stats