Pirineus 10/03/2021

Una nova cooperativa d'habitatge de Gerri de la Sal busca una unitat familiar que s'hi vulgui sumar

Volen transformar una antiga era en quatre cases

ARA Pirineus
2 min
Alguns dels membres de la cooperativa d'habitatge de Gerri de la Sal

Gerri de la SalLa Tremolina és una cooperativa d'habitatges, recentment constituïda al Pallars Sobirà, que vol transformar una era de Gerri de la Sal en quatre habitatges. D'aquesta cooperativa en formen part un grup de cinc amics en tres unitats de convivència i ara busquen una quarta unitat que s'hi vulgui incorporar. Pere Llorach, soci de La Tremolina, ha explicat a l'ACN que més enllà de proporcionar un habitatge accessible, digne i estable els agradaria impulsar un projecte més ampli de sobirania alimentària, dinamització econòmica i social, i participació amb el poble i el territori. Ara són cinc amics que s'han embrancat en aquesta aventura i busquen algú que s'hi vulgui sumar.

L'era que han adquirit permetrà habilitar quatre habitatges i disposar d'espais comunitaris. En alguns d'aquests espais, els socis de la cooperativa, ja estan pensant a fer-hi un forn de pa, una cuina amb registre sanitari i una aula polivalent, entre altres.

Alguns dels membres de la cooperativa d'habitatge de Gerri de la Sal a l'era que volen habilitar

Aquests cinc amics ja fa un temps que van fer el canvi de la ciutat pel poble. Mireia Ercilla, sòcia de la Tremolina, ha dit que alguns porten més temps vivint al Pallars i altres menys, però el període suficient per comprovar que volien tirar aquest projecte junts al Sobirà.

Pel que fa a l'habitatge és propietat de la cooperativa i es cedeix l'ús de les estances als socis per un període de temps indefinit, a canvi d'una aportació econòmica. Llorach ha parlat dels avantatges d'aquest model cooperatiu i ha destacat l'accés a un "habitatge de qualitat i a cost més accessible que el del mercat especulatiu". En aquest sentit, afegeix que l'aportació és "assequible i recuperable en el moment de marxar". Ercilla també ha explicat que ara busquen algú que ja visqui o tingui ganes de viure al Pallars Sobirà, d'implicar-se en projectes que ajudin a la comarca i de treballar per fer realitat aquesta cooperativa.

L'era que volen habilitar els membres de la cooperativa d'habitatge de Gerri de la Sal

Es tracta de la primera cooperativa d'aquestes característiques del Pallars Sobirà. A la comarca veïna, el Pallars Jussà, hi ha Envall Cooperativa, que té com a objectiu revitalitzar el poble d'Envall, a l'entrada de la Vall Fosca. La cooperativa d'habitatge també és en cessió d'ús i de treball, però en aquest cas volen recuperar Envall des del punt de vista poblacional, arquitectònic i socioeconòmic, després d'haver estat trenta anys abandonat.

stats